Naberte si veľkou lyžicou Naberte si veľkou lyžicou
Foto: 123rf

2022-03-29

Naberte si veľkou lyžicou

PHO

Vietnamská polievka vás tak zasýti, že nebudete potrebovať druhý chod. Obsahuje všetko potrebné: silný mäsový vývar, ryžové cestoviny, veľa zeleniny a čerstvých byliniek, mäso, najčastejšie hovädzie alebo kuracie či plody mora.

Foto: Unsplash

RAMEN

Ide o japonskú verziu polievky pho, spôsob jej prípravy je totiž podobný: v silnom mäsovom vývare sú rôzne dobroty vrátane vajíčka natvrdo či riás. Nechýbajú mäso, rezance a mladá cibuľka. Chuť vývaru dotvárajú sójová omáčka alebo miso pasta.

Foto: Pixabay

GULÁŠ

Ozajstná energetická bomba vám zaručene prinavráti elán aj po náročnej zimnej túre. Najlepší kotlíkový guláš sa síce pripravuje spoločným varením v lete nad otvoreným ohňom, telo i dušu vám však zahreje aj verzia, ktorá sa robila na sporáku.

HARIRA

Mali by ju vyskúšať nielen tí, ktorí nejedia mäso, ale všetci, ktorí si myslia, že výdatná polievka bez mäsa sa nedá urobiť. Táto špecialita má pôvod v Maroku a vyznačuje sa neporovnateľnou korenistou arómou. Obsahuje veľa druhov zeleniny a strukovín, vďaka čomu zasýti každého.

MINESTRONE

Najobľúbenejšia zeleninová polievka Talianov vám aj počas chladných dní pripomenie slnečné leto. Ingrediencie sa môžu meniť podľa regiónov či ročného obdobia, chýbať však nesmú paradajky a parmezán.

Foto: 123rf

BORŠČ

Príprava polievky, ku ktorej sa hlásia Rusi, Ukrajinci aj Poliaci, je ozajstným rituálom, čomu zodpovedá aj poriadne dlhý zoznam ingrediencií. Počas prípravy treba zvlášť dusiť cviklu, uvariť rôzne druhy koreňovej zeleniny a vývar, ktorý sa robí najčastejšie z hovädziny alebo bravčoviny. Polievka sa, samozrejme, podáva so smotanou.