2022-03-29
Sezónne ovocie v zeleninových šalátoch
Vo svete existuje okolo 7500 druhov jabĺk. Na Slovensku je to bezkonkurenčne najbežnejšie ovocie, po ktorom siahame. Jablká navyše pomáhajú udržať naše ďasná zdravé a ich hryzenie produkuje sliny v ústach, čím sa predchádza usádzaniu baktérií v ústnej dutine. Ďalšou výhodou je nízky obsah kalórií a veľa vitamínov, vlákniny a minerálov. Vyskúšajte tento jednoduchý recept.
Štyri hrste šalátového mixu zmiešajte s nakrájaným jablkom, pridajte vlašské orechy, syr feta, brusnice a nadrobno nakrájanú zelenú cibuľu. Všetko spolu vložte do veľkej misy a dobre premiešajte. V kuchynskom robote alebo mixéri zmiešajte rastlinný olej, čučoriedky, extra panenský olivový olej, balzamikový ocot a soľ, kým vám nevznikne hladký dresing. Šalát zalejte dresingom a servírujte.

Foto: unsplash
Quinou pripravte podľa návodu na obale. V hrnci s vriacou vodou povarte hrášok asi 5 minút. Pridajte fazuľu z plechovky a spolu s hráškom premiešajte. Reďkovky nakrájajte na tenké plátky. Hrozno pozdĺžne rozpoľte a spolu s reďkovkami pridajte do misky s hráškom a fazuľou. Na zálievku budete potrebovať odšťavenú limetku s olejom, citrónovou kôrou, med a ocot. Podľa chuti pridajte korenie. Dresingom zalejte quinou spolu o ostatnými ingredienciami. Na vrch posypte šalát nahrubo nasekanými pekanovými orieškami a pridajte nakrájanú nivu, bryndzu alebo gorgonzolu.
Tento chutný hruškový šalát sa ľahko stane vaším obľúbeným jesenným receptom. Je preložený jemnou zeleninou, sladkými šťavnatými hruškami, chrumkavými kandizovanými vlašskými orechmi, slaným parmezánom a pikantným balzamikovým octom. Tento recept je veľmi jednoduchý na prípravu a zapôsobíte vďaka nemu na každú návštevu. Všetci si okamžite zamilujú tento sezónny šalát. Dajte pozor, aby hrušky neboli ani príliš mäkké, ani príliš tvrdé, pretože len vtedy dodajú šalátu tú správnu chuť. Do šalátu ich pridajte až tesne pred podávaním, aby nezhnedli.

Foto: unsplash
Slivky sú veľmi podceňované a patria medzi ovocie, ktoré vám asi ani nenapadne, aby ste ho použili do šalátu. Sú akýmsi outsiderom spomedzi iných odrôd kôstkového ovocia. Nebojte sa experimentovať a vyskúšajte tento svieži šalát.
Panvicu zohrejte na stredne vysokej teplote. Pridajte mandle, vlašské orechy a tekvicové semiačka a za častého miešania opekajte asi 2 minúty, kým nezačnú voňať. Pridajte javorový sirup a soľ a rýchlo premiešajte, kým sa oriešky neobalia. Potom orechy vysypte na tanier a odložte bokom, aby vychladli. Panvicu vráťte na sporák, pridajte jednu polievkovú lyžicu olivového oleja a na kocky nakrájaný syr halloumi. Opekajte z každej strany, kým nezhnedne. Po opečení syr preložte na čistý tanier a nechajte odstáť. Na výrobu dresingu budete potrebovať: panenský olivový olej, balzamikový ocot, javorový sirup, dijonskú horčicu, soľ a korenie. Všetky ingrediencie spolu zmiešajte. Do šalátu môžete pridať bazalku a pokvapkajte ho dresingom. Potom na vrch poukladajte nakrájané slivky, uhorky a vyprážaný syr halloumi. Podľa potreby pred podávaním pokvapkajte balzamikom.


