2022-04-17
Na Veľkú noc jahňacinu!
Vykostené jahňacie stehno zviažeme a nahusto špikujeme so slaninou alebo šunkou a následne osolíme. Takto pripravené mäso vložíme do zapekacej misy, prelejeme rozpáleným tukom alebo olejom a vo vyhriatej rúre opečieme do červena, pričom niekoľkokrát otočíme a polejeme vlastnou šťavou. Do precedenej šťavy vmiešame trochu paradajkovej šťavy, posypeme lyžičkou múky a zahustíme. Do hustej šťavy pridáme trochu vody a privedieme do varu. Do takto pripravenej omáčky pridáme trochu masla, aby bola hodvábne lesklá a lahodná. Pečené jahňacie mäso podávame s dusenou zeleninou alebo hlávkovým šalátom.

Foto: unsplash
Ošúpanú cibuľu a cesnak nakrájame. Mrkvu a zeler nakrájame na kocky. Jahňacie mäso očistené od šliach a loja sa tiež nakrája na kocky. V hrnci rozohrejeme olej, pridáme cibuľu, mrkvu, zeler, mäso a za stáleho miešania dusíme. Pridáme trochu feferónkovej pasty, zalejeme červeným vínom a vývarom, pridáme bobkový list a pod pokrievkou dusíme do mäkka. Umytú petržlenovú vňať nasekáme nahrubo. Ragú dochutíme pomarančovou šťavou, škoricou, soľou a korením. Pri podávaní posypeme petržlenovou vňaťou.
Na rozohriatom oleji speníme očistenú a nakrájanú cibuľu a pridáme na kocky nakrájanú jahňacinu. Osolíme, okoreníme zázvorom, podlejeme trochou vody a prikryté varíme. Keď je mäso do polovice mäkké, pridáme cesnak, feferónku, ešte trochu vody a ďalej dusíme. Ryžu uvaríme obvyklým spôsobom. Mandle opražíme na zohriatej panvici a vmiešame do uvarenej ryže. Keď je mäso zmäknuté, pridáme sušené slivky, med a v prípade potreby znovu osolíme a koreníme. Hotové jahňacie mäso posypeme nakrájanou petržlenovou vňaťou a podávame s mandľovou ryžou.

Foto: Pixabay
Jahňacie mäso s kosťou (alebo plátky mäsa) osolíme, okoreníme, obalíme v múke a na rozohriatom oleji niekoľko minút opečieme z oboch strán. Na troche oleja podusíme cibuľu, pridáme na kocky nakrájanú mrkvu, cesnak, zeler a podusíme. Predpečené mäso pridáme k zelenine, zalejeme vínom a varíme, kým sa z neho nevyparí alkohol. Potom prilejeme šťavu z vývaru, prikryjeme a pečieme v predhriatej rúre na 150 °C, potom do ragú pridáme trochu paradajkového pretlaku a dusíme dovtedy, kým zhustne. Podávame s varenými alebo pečenými zemiakmi.

Foto: Pxabay
Z bielka, práškového cukru a vanilkového cukru vypracujeme tvrdú penu. Vmiešame žĺtky a postupne pridávame múku s práškom do pečiva. Formu v tvare baránka vymastíme, vysypeme múkou, vlejeme do nej cesto a dáme piecť do vyhriatej rúry. Upečený veľkonočný baránkový koláč pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Warning: Undefined array key "iné" in /home/drivermindkind/drivemagazine.sk/site/templates/blog-post.php on line 185