10 DOLOG, AMIT A JÁRVÁNYBÓL PROFITÁLTUNK

Gyógyuló bolygó 1.rész

Az elmúlt hónapok bezárkózásának van jó oldala is: az anyatermészet hálás. Az élet új utat tör magának az ember hagyta lábnyomok felett.

A koronavírus soha nem látott változásokat hozott az életünkbe. Az országokhatárok bezárultak, a repülőgépek a földön maradtak, a közlekedési dugók megszűntek, miután 2 milliárd ember otthon maradni kényszerült. Ilyen mértékű leállásra még sosem volt példa azon a földön, amelynek az emberiség már a 75%- át elhódította magának a természet és a vadvilág elől. Míg a városok elcsendesedtek, addig a természet továbbra is teszi a dolgát, éli a mindennapjait. A tudósok figyelmeztetnek arra, hogy négy hónap távlatából messzemenő következtetéseket még nem lehet levonni, ám az bizonyos, hogy bolygónk lélegzetvételnyi szünethez jutott, és regenerálódni kezdett. Hogy miképp, arra következzen most 10 érdekes példa a nagyvilágból.

​Stresszes pandák

Unsplash/shiyang xu

Az óriáspandák földünk legritkább medvefajának számítanak, csupán 1600 példány él belőlük Délkelet-Ázsia vadonjaiban. Érzékeny élőlényekről lévén szó, nagyon nehéz őket mesterséges körülmények között szaporítani annak érdekében, hogy a faj ne haljon ki. A hongkongi Oceanic Park állatkertben idén tavasszal csoda történt. Két felnőtt panda tízévnyi sikertelen kutatói próbálkozás után végre egymásra talált, ráadásul teljesen természetes úton. A gondozók szerint ez egyértelműen annak köszönhető, hogy az állatkert bezárt, és a pandáknak végre nem évi 6 millió látogató szeme előtt kell élniük a mindennapjaikat. Az eset reményt ad arra, hogy egy kihalóban lévő állatfaj újra gyarapodásnak induljon.

​Tisztább levegő a tiszta tüdőért

Unsplash/Dan Calderwood

A koronavírus okozta lezárások miatt Európában havi 67 millió fővel, míg az Amerikai Egyesült Államokban 40%-kal esett vissza a légiutas-forgalom. A közlekedés ilyen mértékű csökkenése már önmagában is jelentős hatással van az üvegházhatású gázok kibocsátására, amit csak tetézett az, hogy számos környezetszennyező gyár is leállt egy időre. A NASA által közzétett felvételeken egyértelműen látható, hogy Kína légköre például jelentősen megtisztult. Csak ebben az országban 50%-kal kevesebb szén-monoxidot és nitrogén-oxidot mértek az előző időszakhoz képest, de New York, Barcelona és több más metropolisz is tisztább levegőhöz jutott. A jobb levegőminőség az asztmás és légúti megbetegedések csökkenését eredményezi, ez eddig 4 ezer öt év alatti gyerek és 73 ezer felnőtt életének megmentéséhez járult hozzá indirekt módon Ázsia legnagyobb országában.

​Bátor oroszlánok

unsplash/Sergi Ferrete

A közelmúltban az aszfaltos úton pihenő oroszlánokat fotózott le a dél-afrikai Kruger Nemzeti Park biztonsági őre. Az embertől egyébként meglehetősen óvakodó nagymacskák maximum akkor szoktak az utakra merészkedni, amikor azok melegebbek a természetes talajnál, most viszont bátran sütkéreztek a napfényben. Sőt, a golfpályákon az oroszlánok mellett a hiénák is megjelentek és visszafoglalták maguknak az ember puha játszóterét. A Kruger Nemzeti Park évente 900 ezer turistát fogad, ám március óta zárt kapuk mellett csak a napi létfenttartáshoz szükséges feladatokat látja el a személyzet az ott élő állatok védelmében.


AMI MÉG ÉRDEKELHET