Az Aston Martin bemutatta minden idők leggyorsabb modelljét

Elképesztő teljesítménynövekedés az előző szériához képest.

egy bordó Aston Martin

Az Aston Martin Vantage mindig is a brit márka legsportosabb utcai autója volt. Most a cég egy teljesen megújult, 2025-re tervezett változat bemutatásával emeli tovább a lécet – írja a Robb Report.

Fotó: Tyler Clemmensen/Unsplash

„A Vantage a leköszönő modellhez képest hatalmas teljesítménynövekedéssel kerül majd a címlapokra – de az az élénkség fogja majd igazán elcsábítani a rajongókat, amivel az autó ezt a teljesítményt kibontakoztatja”

– mondta Roberto Fedeli, az Aston Martin műszaki vezetője a hivatalos bejelentésben.

Bár árcédulát még nem kapott a megújuló modell, nagyjából 176 000 eurós indulóárra számíthatunk.

Fotó: Nate Johnston/Unsplash

A legfontosabb újdonságok közé tartozik az Aston Martin One-77 által inspirált friss karosszéria, valamint az alaposan átdolgozott 4 literes, 656 lóerős, duplaturbós V8-as motor – ez 30 százalékos növekedést jelent az előző szériához képest.

A Vantage legújabb kiadása 3,4 másodperc alatt gyorsul majd nulláról százra elődje 3,6 másodperce helyett, végsebessége pedig 325 km/óra, míg az elődé „csupán” 305 km/óra volt.

Az új V8-ast továbbra is kézzel készíti a Mercedes-AMG Németországban. Mint korábban, a motorhoz most is egy nyolcfokozatú ZF automata sebességváltó társul majd, de mostantól egy új launch-control funkció is segít abban, hogy az autó még lendületesebben induljon el. Egy nyolcfokozatú kipörgésgátló rendszer is érkezik, és a kormányzás, az első futómű tapadása és a fékrendszer is tovább finomodott.

Ami a formavilágot illeti, az Aston Martin kreatív vezetője, Marek Reichman merészebb, egységesebb esztétikát álmodott meg a 2025-ös modellnek. A cég védjegyévé vált hűtőrácsot 38 százalékkal megnagyobbította, hogy több levegőt engedjen be a motortérbe. Emellett azért, hogy érzékeltesse az új autó hatalmas teljesítménynövekedését, igyekezett jobban kihangsúlyozni a modell „izmosságát.” Ehhez sokat hozzátesz a növelt átmérőjű négy kipufogócső is: a 2025-ös biztosan az eddigi leghangosabb modell lesz. És ha az autó hangja önmagában nem lenne elég, az új Vantage alapfelszereltségként egy 390 wattos, 11 hangszórós Bowers & Wilkins audiorendszerrel érkezik majd.

AMI MÉG ÉRDEKELHET