Egy korty kávétörténelem: Kaffee Mayer, Pozsony

Legendás kávéház legendás alakokkal.

Fotó: Kaffee Mayer

Aki azt gondolja, hogy Szlovákiának semmilyen szerep nem jutott a kávéházi kultúra hosszú történetében, az bizony téved! Pozsony egy olyan kávéházzal büszkélkedhet, amely egykor császári és királyi udvari beszállító volt, termékeit pedig Ferenc Józsefnek és Sissinek szolgálták fel.
A legszebb vagy a legfurcsább kávéházról pedig itt írtunk!

A Mayer Gyula cukrászmester által 1878-ban alapított Kaffee Mayer a mai napig autentikus módon követi az osztrák-magyar cukrász- és kávéházi hagyományokat. A Főtér egyik sarkában található kávéház eredetileg néhány lépéssel arrébb, a Nyerges utcában nyitott meg, majd 1913-ban költözött át jelenlegi helyére, a Jeszenák-palotába.

Minden négy zsák kávéval kezdődött

Fotó: Shutterstock

Azt nem tudjuk, hogy Pozsonyban hol szolgáltak fel első alkalommal kávét, a legenda szerint azonban Bécs 1683-as sikertelen ostroma után a kelet felé menekülő törökök négy zsák kávét maguk mögött hagytak, amiből a győztes osztrák-magyar hadak forró vízzel leöntött, azaz „török kávét” főztek. A kávéfogyasztás szokása aztán a császárváros divatját mindig figyelemmel követő Pozsonyban is gyorsan elterjedt. (Egy másik legenda szerint ekkor sütötték meg az első pozsonyi kiflit is, amely azért félhold alakú, mert a törököket jelképezi, akiket „megettek” a csatában.)

Megvédték a fiatalokat a kávéházaktól... avagy mégsem?

Pozsonyban természetesen már a Kaffee Mayer megnyitása előtt is működtek kisebb kávézók. Írásos feljegyzés tanúsítja, hogy a pozsonyi kávézótulajdonosok már 1752-ben szerettek volna saját céhet alapítani, de kérelmüket azzal utasították el, hogy

a kávéházba járás megrontja a fiatalokat.

A pozsonyi kávéházi kultúra felvirágzását azonban ez a tiltás sem tudta megakadályozni. Mivel 1848-ig Pozsony volt a magyar országgyűlés székvárosa, a vármegyék képviselői, a követek kísérői és a jurátusok (jogászgyakornokok) is gyakori vendégek voltak a kávéházakban, amelyekben igen élénk társadalmi élet zajlott.

Schöne(r) Náci

www.youtube.com

Schõne Náci sa vracia...

A mai napig Pozsony minden idők legelegánsabb lakójaként emlegetik a 20. század első felében élt Lamár Ignácot – közkeletű becenevén „Schöne(r) Nácit” –, aki a Kaffee Mayer törzsvendége volt, külön neki fenntartott asztallal. Bár nem volt tehetős ember, mégis mindig úgy öltözött, mint egy arisztokrata –

állítólag egy szerelmi bánat miatt bolondult meg.

Fekete frakkot és fehér kesztyűt viselt, a fején cilinder, az egyik kezében sétabot, a másikban pedig egy doboz sütemény a Kaffee Mayerből. Amikor sétálni indult, néha virágot is vitt magával, amit az éppen arra járó hölgyeknek adott át, és egy „kisztihanddal” köszöntötte őket. Bohém figurájára emlékezve 1997-ben törzskávéháza mellett állították fel életnagyságú szobrát.

Egy kávéház, aminek lelke van

Fotó: Kaffee Mayer

A Kaffee Mayer régóta a szlovák főváros ikonikus kávéháza. Több bécsi és budapesti kávéházhoz hasonlóan megőrizte az alapításának időszakából származó, biedermeier stílusú berendezését. A Monarchia békebeli miliőjét idéző kávéháznak kétségtelenül sajátos hangulata, sőt, lelke van! A kávéház teraszáról remek kilátás nyílik a Főtérre, a Roland-kútra és az Óvárosházára. Nem véletlen, hogy a Kaffee Mayer a tősgyökeres pozsonyiak – azaz a „pressburgerek” –, számára mind a mai napig kedves hely, de a turisták körében is nagy népszerűségnek örvend. A vendégeket illatos kávékülönlegességekkel és pazar süteményekkel várják, melyeket a híres „K. und K.” – császári és királyi – udvari beszállító, Mayer Gyula által megalapozott hagyományoknak megfelelően kiváló minőségben, saját üzemükben készítenek.

AMI MÉG ÉRDEKELHET