GRÉCKE OSTROVY INAK: PRE VYZNÁVAČOV AKTÍVNEHO ODDYCHU

Ak patríte medzi fanúšikov behu, turistiky či vodných športov, prídete si na svoje. Pre oba ostrovy platí, že športovci, ktorí nezaháľajú ani v letných horúčavách, si budú mať z čoho vyberať.

Foto: Shutterstock

Populárne ostrovy Korfu, Rodos či Kos patria už roky k osvedčeným dovolenkovým hitom. Nikoho neprekvapí ani to, že malebné Santorini desaťročia kraľuje európskym dovolenkovým rebríčkom. Najobľúbenejšie grécke ostrovy sú stávkou na istotu a synonymom dokonalého leta. Každý už videl západ slnka nad snehobielymi domčekmi s modrými strechami aj nekonečné piesočné pláže a jaskyne ukryté v skalných masívoch. Idylický obraz perfektnej dovolenky však môžu narušiť zástupy turistov, ktorí počas hlavnej sezóny so železnou pravidelnosťou okupujú najznámejšie ostrovy. Grécko – to sú však aj desiatky ďalších výnimočných ostrovov, ktoré sú letecky dostupné aj z Bratislavy a kde nemusíte prestať ani s aktívnym pohybom.

KARPATHOS

Foto: Visit Greece

Ostrov leží juhovýchodne od Rodosu a vďaka členitému terénu a nedotknutej prírode je dokonalým miestom na turistiku. Na Karpathose nájdete prudké stúpania, nenáročné, mierne zvlnené svahy aj izolované miesta s dokonalým výhľadom na more. Milovníci hôr si môžu zvoliť výstup na najvyšší bod ostrova, horu Kali Limnit vysokú 1215 metrov. Najzdatnejší jedinci môžu vyraziť na najdlhšiu turistickú trasu ostrova, ktorá sa v dĺžke 21 kilometrov kľukatí medzi osadami Avlona a Agia Aikaterini. Odporúčame navštíviť aj dedinu Olympos, ktorá vás po zdolaní serpentín očarí malebnými uličkami, lemovanými tradičnými farebnými domami. Ak dávate prednosť adrenalínovej jazde na divokých morských vlnách, vyberte sa na juhozápad ostrova. Vďaka vetru meltemi môžete celé dni nerušene surfovať v zálive Arkasa. Samozrejmosťou sú profesionálne kurzy pre začiatočníkov aj pokročilých, každý si vyberie podľa svojich schopností.

AMORGOS

Foto: Visit Greece

Ťažko dostupný ostrov v Egejskom mori sa dostal na mapu potápačov vďaka kultovému filmu Luca Bessona. Ani tridsať rokov od vzniku Magickej hlbočiny však nepatrí medzi dovolenkové hity. Spokojní budú aj tí, ktorí túžia po potulkách v prírode. Dobre značené turistické chodníky nazývajú domáci modrými cestami, keďže je z nich prekrásny výhľad na more. Najkrajšia trasa vedie popri kláštore Hozoviotissa z 11. storočia, ktorý je nalepený na impozantný útes. V juhozápadnej časti ostrova nájdete vrak lode Olympia. Ktorýmkoľvek smerom vyrazíte, všade vás opantá divoká príroda. Na Amorgose budete potrebovať aj potápačské okuliare: more pri plážach Agia Anna, Kalotaritissa a Mikri sa vyznačuje krištáľovo čistou vodou a takmer vždy je pokojné. Celý deň tak môžete stráviť vo vode a do sýtosti pozorovať farebné rybky a chobotnice ukrývajúce sa medzi kameňmi.

AMI MÉG ÉRDEKELHET