Ezekben az európai országokban a legkönnyebb állampolgárságot szerezni

A világ egyik legboldogabb országában lehetünk a legegyszerűbben állampolgárok.

egy vörös faház és a svéd zászló a tengerparton

Azon gondolkozol, hogy új életet kezdesz külföldön? Ha így döntesz, és nem elégszel meg egy digitális nomádoknak szóló vízummal, hanem valóban az adott nép tagjává szeretnél válni, egy bizonyos eltöltött idő után állampolgársági kérelmet nyújthatsz be. A Time Out listája alapján mutatjuk, hol van a legnagyobb esélye annak, hogy ezt el is fogadják.

Fotó: Shutterstock

Stockholm, Svédország

A CanadaCIS nevű kanadai bevándorlási ügynökség publikált egy kutatást arról, hogy a kontinens mely országaiban a legkönnyebb és legnehezebb állampolgárságot szerezni. Ők az Eurostat 2009 és 2021 közötti bevándorlási adatait elemezték.

Az adatok alapján a legkönnyebben Svédországban kaphatunk állampolgárságot – a svédek a kérelmek 9,3 százalékát fogadják el, ami több mint kétszerese az uniós átlagnak. Tekintettel arra, hogy ez Európa és a világ egyik legboldogabb országa, igazán jó hír, hogy ennyire befogadóak. Körülbelül öt itt eltöltött év után igényelhetünk állampolgárságot, de ez az időtartam egyénenként változó lehet.

Fotó: Shutterstock

Tallinn, Észtország

Ez a procedúra azonban van, ahol sokkal nehezebb – különösen Észtországban. Az északkeleti országban a legalacsonyabb az állampolgársági kérelmek elfogadási aránya, mindössze 0,6 százalék. Észtországot szorosan követi a többi balti állam: Lettország a harmadik helyen áll 0,7 százalékkal, Litvánia pedig a negyedik 0,8 százalékkal.

​A 10 európai ország, ahol a legkönnyebb állampolgárságot szerezni:

1. Svédország
2. Norvégia
3. Hollandia
4. Portugália
5. Izland
6. Írország
7. Románia
8. Egyesült Királyság
9. Belgium
10. Finnország

És ahol a legnehezebb:

1. Észtország
2. Lettország
3. Csehország
4. Litvánia
5. Ausztria
6. Liechtenstein
7. Szlovákia
8. Szlovénia
9. Németország
10. Dánia

AMI MÉG ÉRDEKELHET