Az 5 legizgalmasabb gasztro-célpont Angliában

A friss, kistermelőtől származó ételek kedvelőinek.

fish and chips egy nő kezében

Ha a világ legjobb gasztronómiájára gondolunk, lehet, hogy először nem Anglia gyönyörű vidéki régiói jutnak eszünkbe. Pedig 2024-ben a szigetország már az étel-turizmus egyik legizgalmasabb célpontjának számít – a Guardian összeállítása alapján megmutatjuk, melyik 5 angliai településen található most a legjobb gasztro-színtér.

​Porthleven, Cornwall

Fotó: Shutterstock

Porthleven

Nagy-Britannia legdélebben fekvő kikötője, Porthleven egy mindössze 3000 lelkes település, ami híres a környék legjobb halételeiről. A javarészt halászatból élő kisváros izgalmas célpont lehet a friss halak kedvelőinek: olyan fogásokkal találkozhatunk itt, mint például a makrélapástétom vagy a sós-borsos tintahal. Sok hely kínál bouillabaisse-t is, ami egy francia recept alapján készülő, igazán ízletes halas zöldségleves – a legfinomabbat az Amelies nevű helyen találjuk majd, ahol kiváló pizzaválaszték is vár minket.

Tisbury, Wiltshire

Fotó: Shutterstock

Castle Combe, Wiltshire

A Wiltshire megyében fekvő gyönyörű Nadder-völgy legnagyobb falvát több ezer hektárnyi farm veszi körül, ezek pedig mind hozzájárulnak Tisbury virágzó gasztronómiai életéhez. Ennek magját a csendes fő utcán találjuk: a település központi része jobbnál jobb éttermekkel és borozókkal van tele. A Tisbury Deliben például kiváló helyi sajtokat vásárolhatunk, a Provenance nevű helyen pedig friss saláták, péksütemények és savanyúságok közül válogathatunk – ezek mindegyike adalékmentes és helyi alapanyagokból készül.

Deal, Kent

Fotó: Shutterstock

Deal

Kent megye egyik legbájosabb tengerparti városa, Deal szintén egyre élénkebb gasztronómiával büszkélkedhet. Itt is számtalan helyen ehetünk friss halételeket, ezek közül az egyik legismertebb és legkifinomultabb a kiváló ár-érték arányú 81 Beach Street, ahol egyébként rengeteg gluténmentes és vegán opció közül is válogathatunk. A város talán legfinomabb halpástétomait a Jenkins Fishmongersben keressük, ha pedig helyi kézműves sörökre és tapasozásra vágynánk, látogassuk meg az Arno & Co nevű helyet.

Orford, Suffolk

Fotó: Shutterstock

Az orfordi kastély

A bájos suffolki Orford lassan ismertebb gasztronómiai életéről, mint a legszebb látnivalóiról (ilyen például a 12. században épült, gyönyörű kastély). A település egyik specialitása az osztriga – a legjobban talán akkor járunk, ha ezt a Butley Orford Oysterage nevű helyen kóstoljuk meg, itt ugyanis a Pinney család egészen 1959 óta árulja az ételkülönlegességet számos más finomság mellett (a füstölt haluk is kiváló). Az édes ízekért pedig látogassunk el a Pump Street Bakery-be, ahol a helyszínen készült kézműves csokoládé mellett friss péksüteményt és kovászos kenyeret is találunk a polcokon.

Clitheroe, Lancashire

Fotó: Shutterstock

Clitheroe és a Ribble-völgy

A gyönyörű Ribble-völgy kulináris központjában találjuk a régió legjobb és legrégibb, a 12. század óta szervezett piacait – ha kedden, csütörtökön vagy szombaton érkezünk, rengeteg helyi kistermelő finomságai között válogathatunk. A településen kiemelkedő fontosságú a hústermelés. A Cowmans Famous Sausage Shopban nagyjából hetvenféle különböző kolbászt, a Tom's Table-ben pedig helyi húsból készült, kiváló steakeket kóstolhatunk meg.

AMI MÉG ÉRDEKELHET