Lassan újjáélednek a leégett erdők Ausztráliában

Mentett állatok visszatelepítése és eukaliptuszültetés is a program része.

Fotó: Shutterstock

A 2019-2020-as bozóttüzekben több mint egy milliárd állat és persze megszámolhatatlan növény vált a hőség martalékává. Mostanra azonban az összefogás és a közös tenni akarás jellemzi a katasztrófa utóéletét, így az érintett területeken újra az élet diadalmaskodhat.

www.youtube.com

Australia bushfires: 'It's like fireballs exploding in the air' - BBC News

A 2019-2020-ban tomboló bozóttüzek 460 000 km² területet pusztítottak el. Több, mint 2500 otthon vált a földdel egyenlővé, 33 ember vesztette életét, és közel hárommilliárd (!) állat pusztult vagy menekült el, köztük kb. 61 000 koala, ami így a kihalás szélére került. Bár a bozóttüzek nem ritkák a helyi tavaszi időszak beköszöntével, a három évvel ezelőtti lángok minden eddigi pusztítást felülmúltak. Ezt többek közt a brutális hőséggel, a soha nem látott aszállyal, a gyakori villámcsapásokkal, az úgynevezett Indiai-óceáni dipólus időjárási jelenséggel és a tudatos gyújtogatásokkal hozzák összefüggésbe a szakemberek. Miután valahogy sikerült megfékezni a tüzeket, minden a gyászról, majd az újjászületésről szólt. A megfeketedett erdőkbe lassan visszatértek a vadállatok, és az egész ország egy emberként dolgozott az újjáépítési folyamatokon.

Fotó: Shutterstock

Újjáéledő eukaliptuszfa

Idegenforgalmi ikonok újjászületése

Szinte pont egy évvel a nagy tüzek után Ausztráliában újra megindult a turizmus a több súlyosan érintett területen, köztük a Victoria állam Gippsland régióban lévő Buchanban újra megnyitott az állam legnagyobb barlangrendszere. „Nagyon boldog voltam, azt éreztem, végre azt csináljuk, amit szoktunk” – emlékezett vissza az erdőőrség vezetője, aki a 2020-as év nagy részét annak a Victoria Parknak a helyreállításával töltötte, ahol a barlangok találhatóak.

A dél-ausztráliai Kenguru-szigeten található Southern Ocean Lodge nyaralóövezet is áldozatul esett a lángoknak, a tűzvész a terület csaknem felét érintette. Egy évvel később a helyszínen engedélyezték a helyreállítást, de a pusztítás erejét jól mutatja, hogy idén év végére vagy a következő év elejére tervezik a nyitóünnepséget.

A természetvédelmi turizmus felemelkedése

Fotó: Shutterstock

A koala kórház egyik megmentett lakója

Soha nem felejtjük az égő erdőkből menekülő, megégett, sérült és sokkos állapotban lévő koalákról készült képeket. Közülük 79 az északon található Port Macquarie Koala Kórházban kapott menedéket, és az éjjel-nappal dolgozó önkénteseknek köszönhetően a legtöbbjüket sikerült visszajuttatni a vadonba. Ráadásul 7,9 millió ausztrál dollár adomány gyűlt össze a kórház számláján. „A pénzből több államban, 140 ivóállomást építettünk a vadon élő állatok számára, előrehoztuk a vadon élő koala szaporodási programunkat, és egy, a látogatók számára is megtekinthető tenyésztési központon is dolgozunk” – mesélte büszkén Sue Ashton, az intézmény vezetője. Victoria államban pedig ökotúrákat szerveznek a segíteni vágyók részére – az állatok egyedüli táplálékának számító – eukaliptuszok ültetésére.

Egymáson és másokon is segítenek a helyiek

Borászok százainak kellett szembesülnie azzal, hogy a bozóttüzek miatt nem tudják véghez vinni a szokásos szüretet – ha nem is tűzkár, a füst miatt. Amikor 2019. december végén tűzvész söpört végig Dél-Ausztrália Adelaide Hills borvidékén, Peter Leske borász kifejlesztett egy módszert, amivel ki tudta mutatni a gyümölcs szennyezettségét, és ingyen tesztelte a gazdák mintáit, hogy azok ne költsenek feleslegesen az értéktelen termésre.

„Ez a tragédia igazán közel hozta egymáshoz az embereket” – mondta a díjnyertes borász.

A Sydney-től északra fekvő Hunter Valley borvidéken a szőlőtermés 80%-át füstösnek minősítették. Akkor az Archie Rose Distilling Co. nevű lepárlóüzem 50 tonna szőlőt vásárolt fel a gazdáktól, hogy különböző szeszesitalokba felhasználja, köztük egy különleges füstös pálinkába. „Szívszorító volt hallani azokat a történeteket, amikor az emberek szívüket-lelküket beletették a szőlőbe, aminek aztán többségét nem tudták felhasználni, ezért szerettünk volna támogatni őket” – mondta Dave Withers lepárlómester.

Ausztrália példája jól mutatja, hogy egy nagyobb tűz, a be nem tartott tűzrakási tilalom és a figyelmetlenség milyen pusztításhoz vezethet. Ha a természetben járunk, mindig tartsuk be ezeket a szabályokat, és másokat is kérjünk meg erre! Szárazság idején még a saját kertünkben se gyújtsunk tüzet, ne grillezzünk, bográcsozzunk!

Szöveg: Sinkó Edit

AMI MÉG ÉRDEKELHET