Csomagoljuk az autót fóliába? – előnyök és hátrányok

Manapság már sok olyan dolog használata számít hétköznapinak, ami korábban csak az autós szakikra volt jellemző. Ezek közé tartozik az úgynevezett wrap is – ami nem más, mint az autó karosszériájának védőfóliába való becsomagolása.

Fotó: Shutterstock

Mivel az utak koszosak, tele vannak rovartetemekkel és különféle váratlan akadályokkal, az autó lakkozásának védelme nem pusztán esztétikai kérdés. Megóvásának egyik módja egy átlátszó védőfólia használata.

A karosszériafólia előnyei

A karosszériafólia elsősorban a lakkozás védelmét szolgálja. Megóvja az autó felületét a karcolásoktól, a rákenődött rovaroktól, a madárürüléktől, az utak sózásából származó anyagoktól és egyéb külső körülményektől. További előnye – annak ellenére, hogy a védőfóliás autók biztosítása néha többe kerül –, hogy a biztosítók megtérítik az esetleges fóliacserét, így annak sérülése esetén sem kell újabb kiadással számolni.

A karosszériafóliának köszönhetően az autó színe kevésbé fakul. Érdemes viszont UV-szűrővel ellátottat venni, mivel a lakkozás még nagyobb mértékű megóvásával egy esetleges adásvétel esetén is feljebb srófolható az autó ára – ilyenkor elég eltávolítani a fóliát, és máris úgy néz ki a kocsi, mint új korában. Azt pedig talán már sokan megtapasztalták, hogy a szép lakkozást nemegyszer minden másnál többre értékelik a vevők.

Ez is érdekelhet: Miért párásodik télen a szélvédő és mit tehetünk ellene?

A fóliával az autó kedvünk szerint alakítható, ha úgy tetszik, részben vagy akár teljesen is megváltoztathatjuk általa a színét. Persze, ez is anyagiak kérdése elsősorban, de ha így döntünk, ne felejtsük el az autó forgalmijába is beíratni a változást, ellenkező esetben gondjaink lehetnek az esedékes műszaki vizsgán.

A karosszériafólia hátrányai

Fotó: unsplash

Mielőtt azonban a védőfólia beszerzése mellett döntenénk, mindenképp vegyük számításba a vele járó negatívumokat is. Először is: nem olcsó dologról van szó, a minőségi szolgáltatást nyújtó szervizek nagyjából ezereurós árral dolgoznak. Mindez függ a fólia típusától, méretétől, az autó szerkezetétől és egyéb tényezőktől is. Számolni kell azzal is, hogy az autó élettartama során biztosan szükségünk lesz egynél több karosszériafóliára, mivel ezek 5-6 évig képesek ellátni a feladatukat, ezután cserélni kell őket.

Ezt olvastad? Hogyan vezessünk ködben: tippek és érdekességek

Hasonlóan fontos a szakértelem a védőfólia felhelyezésekor: ha nem megfelelően történik, állandó javításokra fog szorulni, akár még a lakkozás is megsérülhet közben. Ha nem minőségi terméket választunk, épp az ellenkező hatást érjük el, mint szeretnénk. Azzal is tisztában kell lenni, hogy a karosszériafólia felhelyezése több napot is igénybe vehet.

Mindezek ellenére a nálunk tapasztalható körülményeket látva érdemes elgondolkozni a használatán. A felsózott utakról felpattanó kavicsok, a sok-sok rovar nyaranta, a sok kosz az utakon, a szűk parkolóhelyek, stb. mind-mind nyomot hagy az autónkon, a karosszérián gyarapodó karcolásokról pedig még nem is beszéltünk. A wrapok esetében is érvényes, hogy a minőség fontosabb a mennyiségnél.

AMI MÉG ÉRDEKELHET