Videó: Ilyen lenne, ha az összes autó eltűnne a Földről

Az autók manapság mindennapi használati tárgynak tekinthetők, ami a környezetünket is megviseli. De pontosan mekkora hatásuk van a világra, és mi lenne, ha holnaptól egyetlen autóval sem találkoznánk az utakon?


A legkorábbi automobilt (amelyről mindössze egyetlen feljegyzés maradt fenn) egy kínai jezsuita misszió egyik tagja, a flamand születésű Ferdinand Verbiest építette fel 1672 körül. Ez még egy csupán 65 cm hosszú, gőzerővel hajtott modell volt, és nem tudott sem vezetőt, sem pedig utasokat szállítani.

Gőzhajtású járművek

Fotó: Culture Club / Getty Images

Az első, teljes méretű jármű megalkotása Nicolas-Joseph Cugnot mérnök nevéhez fűződik, akinek már sikerült gőzhajtású járművet készítenie. A megalkotásával egy problémát volt hivatott orvosolni: mivel Cugnot tüzérségi katonatisztként szolgált, egy módot kellett találnia az ágyúk gyorsabb szállítására. Innentől kezdve a gőzgépek utcai alkalmazása igencsak foglalkoztatta a feltalálókat, 1830-ban már közel száz ilyen járművet használtak Angliában.

Az autóhoz kapcsolódik Bolyai Farkas neve is, aki ekkortájt Marosvásárhelyen mutatta be gőzautóját.

Az első négyütemű, belső égésű motorra viszont még várni kellett, ezt ugyanis a kölni származású Nikolaus August Otto készítette el 1876-ban.

Bolyai Farkassal egyébként nem ért véget a magyarok szerepe; Galamb József mérnök volt például az, akinek tervei alapján megszületett az ikonikus T-Modell.

Daily Herald Archive / Getty Images

Henry Ford, a Ford Motor Company alapítója fiával, Edsel Forddal

Ezt követően a 20. században felgyorsult az autónak a történelme: 1924-ben Adam Opelnek köszönhetően már futószalagon történt a járművek összeszerelése, és 1955-ben megjelent az „NDK-népautó”, azaz a Trabant. Nagyjából innentől kezdve egyre inkább társadalmilag meghatározó szerepe lett az autónak, kialakultak a hibrid autók, mára pedig már elektromos autók is léteznek.

Na de mi történne, ha a (becsült) 1,4 milliárd autó hirtelen eltűnne a Föld felszínéről?

Giphy

A kérdés hallatára a legtöbben először a környezetünket ért pozitív hatást említenék meg, de az is evidens, hogy így a nagyjából 8,1 milliárd embernek mind a tömegközlekedés felé kéne fordulnia. Lennének viszont negatív hatásai is az autók eltűnésének.

TikTok-videónkban pontosan ezt a kérdéskört feszegetjük: ha kíváncsi vagy, mekkora mértékben befolyásolják az autók a mai világot, bátran kukkants bele! 

@drive.magazine De persze még megannyi hatása lenne, most pár jelentőset gyűjtöttünk össze!🚗🧐 #drivemagazine#világ#föld#auto#kornyezetvedelem#baleset♬ eredeti hang - Drive Magazine

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET