Päť tipov, ako vyslobodiť auto zapadnuté v snehu

Keď zima ukáže svoju silu, najnovšie to robí naraz a nečakane. Kým jeden deň je teplo a jasno, na druhý deň sme zasypaní pod bielou nádielkou. Ak v nej zostanete nečakane uviaznutí s autom, zídu sa vám tieto tipy na jeho vyslobodenie.

Foto: Shutterstock

1.    Pevná pôda pod kolesami

Foto: Pixabay

Ak sa nemôžete pohnúť, je to pravdepodobne preto, že jedno či viac kolies má okolo seba toľko snehu, že sa pretáča. Vaším cieľom je dať kolesám trakciu, aby sa vaše zimné pneumatiky mali „do čoho zahryznúť“. Prvým krokom, keď sa skúšate pohnúť, je zmeniť smer kolies. Ak máte volant zatočený, vyrovnajte ho a skúste sa pohnúť. Naopak, ak máte kolesá rovno, môže pomôcť pohýbanie zľava doprava. Pre vážnejšie zapadnutie to však chce trochu manuálnej práce. Vyčistite asi 30 cm cesty pred a za kolesami, ideálne až na podklad. Pre toto sa hodí mať v aute lopatku. Keď auto chytí trakciu, môže pokračovať aj na relatívne klzkom povrchu. Ak nemáte lopatku, improvizujte. Použite skrutkovač, dáždnik alebo škrabku na ľad.

1.     Rozkývajte sa s citom

Foto: Pixabay

Ak máte priestor pri kolesách odhrabaný, dajte pod kolesá niečo, čo pomôže trakcii. Štrk, vetvičky ihličnanov, ale aj rohože z auta či kartóny môžu pomôcť. Dajte auto do dvojky, ak nemáte automat. Pri rozbehu hneď nedupnite plyn na podlahu, ale jemne pridávajte plyn. Ak máte manuálnu prevodovku, rozbiehajte sa na dvojke, kolesá sa nebudú točiť tak rýchlo. Ak to nepomáha, skúste auto rozkývať. Ideálne je, ak vám k tomu pomôže pár dobrovoľníckych rúk, ktoré auto potlačia. Ak nemáte nikoho, na krátkom odhrabanom úseku prejdite dopredu a dozadu, kým opäť nebudete v šmyku a takto sa pomaly hýbte tam a späť – čím si vytvoríte akúsi malú plochu, odkiaľ sa nakoniec budete môcť odpichnúť. Keď sa pohnete, nezastavujte hneď, ako sa odtiaľ dostanete, ale až na úseku, kde si budete istí, že sa už rozbehnete bez problémov.

1.     Pohrajte sa s elektronickými pomocníkmi

Foto: Drive Magazine

Ak má vaše auto elektronických asistentov, pri niektorých je vhodné, aby zabrali, kým iné je lepšie vypnúť. Určite vypnite kontrolu prešmyku kolies. Ak ste zapadli, obe kolesá potrebujú zabrať naraz. Je to tá ikonka s autom, pod ktorým sú dve vlny.

Naopak, pri autách s pohonom na všetky štyri kolesá zapnite AWD lock mode. Pri zapadnutí v snehu potrebujete, aby všetky štyri kolesá zabrali naraz. Tu sa nemusíte až tak báť preklzovania kolies a môžete si dovoliť viac dupnúť na plyn, keďže vtedy sa aktivizuje elektronika, ktorá vám pomôže.

1.     Vypustite tlak

Foto: Shutterstock

Posledný možný trik je vypustiť vzduch z pneumatík tak, aby boli viditeľnejšie mäkšie. Tak sa zväčší plocha, na ktorej sa rozloží hmotnosť auta, a to sa tak môže pohnúť. Urobte to iba vtedy, ak ste si istí, že veľmi skoro budete môcť pneumatiky opäť nahustiť na správny tlak.

1.     Keď nič nepomáha

Foto: unsplash

Ak ste naozaj zahrabaní a čakáte na pomoc okoloidúceho snežného pluhu či asistenciu na cestách, zostaňte viditeľní pre prípadnú inú dopravu. Vtedy je na mieste výstražný trojuholník, svetlá a ak ste mimo vozidla, bezpečnostná vesta. Dôležité je uistiť sa, že výfuk nie je zablokovaný snehom. Oxid uhoľnatý je smrteľne nebezpečný plyn bez zápachu, ktorý by sa v tomto prípade mohol kumulovať v aute. Vypnite motor a naštartujte ho každých 10 minút, aby ste sa zohriali. Tak si neminiete všetko palivo.

Prípadov, keď sa zo snehu nedostanete, je veľmi málo. Podstatná je trpezlivosť a dôslednosť, ale aj pripravenosť. Preto sa uistite, že viete, ako jazdiť autom v zime, ako šoférovať na snehu a ľade, aj že máte tú správnu zimnú výbavu so sebou v aute.

AMI MÉG ÉRDEKELHET