Az isteni részecske nyomában

cern
A fizika iránt csak kevéssé érdeklődők számára misztikusnak tűnhet az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) tevékenysége – még akkor is, ha annak eredményeit minden nap használják. Sokan csak Dan Brown bestselleréből, Az angyalok és démonok című könyvből szereztek tudomást a Genf melletti Meyrinben székelő tudományos központról.


unsplash/Aurélien Clément Ducret

Pedig a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriumában a tudósok olyan izgalmas kérdésekre keresik a választ, mint a világegyetem keletkezése.

Nemzetközi szervezetként az 1954-ben 12 ország által alapított és ma 23 taggal működő CERN egyetlen állam fennhatósága alá sem tartozik. A francia-svájci határon átnyúló, hatalmas területen működő tudományos központ nagy hangsúlyt fektet az ismeretterjesztésre, minden évben látogatók ezreit fogadja. Érdeklődőkből pedig van bőven, hiszen olyan attrakció található itt, mint a Nagy Hadronütköztető (LHC), és itt alkották meg a világhálót, a webet is.

A CERN állandó kiállításai és szervezett túrái ingyenesek. Gyerekek és felnőttek körében különösen népszerű a Mikrokozmosz és a Nagy bumm útlevél interaktív körtúra. Nem mindennapi élményt jelent betekinteni a részecskegyorsítás, az „isteni részecskének" is nevezett Higgs-bozon és a sötét anyag rejtelmeibe.

A CERN monumentális kísérleteinek teljes skáláját és csodáját azonban nemcsak a helyszínen tapasztalhatjuk meg! A visit.cern és a home.cern honlapon keresztül online is bepillanthatunk a kulisszák mögé, megismerhetjük a CERN történetét és az ott folyó kutatásokat, sőt, virtuálisan bejárhatjuk a nagyközönség számára nyitott kísérleti területeket, földalatti laboratóriumokat is. Természetesen azt is megtudhatjuk, hogy a palackozott hidrogénből kiszabaduló részecskékkel mi történik a 27 kilométer átmérőjű hadronütköztető-gyűrűben.

A virtuális sétákon a CERN tudósai és mérnökei vezetik végig a látogatókat. Az élményt tovább fokozzák a tematikus oktatófilmek, amelyek közvetlen stílusukkal és látványos animációikkal érthető közelségbe hozzák az új felfedezéseket és a részecskefizika standard modelljén túlmutató új elméleteket.

A 360º ATLAS túra során az ATLAS kísérlet nyilvános részéből kapunk ízelítőt. A kutatás egyik fő területe a legkisebb elemi részecske, a Higgs-bozon, valamint az anyag és az antianyag közötti aszimmetria vizsgálata. Virtuálisan olyan helyekre is eljuthatunk, ahova csak tudósok léphetnek be, miközben egy részecskefizikus magyarázza el, hogy miért különleges a mamutdetektor technikája és fizikája.

A túrák és a videók közérthetőek, nem nélkülözik a kreativitást és humort sem, így a CERN-ben tett virtuális séta azoknak is élvezetes, akiknek nincsenek elmélyült fizikai ismeretei. A sötét anyag hangját hallgatva egy lenyűgöző grafikai megoldásokkal elkészített platformon keresztül fedezhetjük fel az univerzumot. Egy másik animációban az atomok világába léphetünk be, egyre kisebb méretben vizsgálva az anyag szerkezetét: áthaladunk a sejteken, a fibril struktúrákon, a keratinmolekulákon, a szénatomokon, az atommagokon, a neutronokon, a protonokon és végül a kvarkokon.

Egy ilyen program persze nem lenne teljes valamilyen játék nélkül. A részecskeidentitás játékban például azt tudhatjuk meg, hogy tulajdonságai és viselkedése alapján melyik részecske hasonlít a leginkább a mi személyiségünkhöz, de kipróbálhatunk online „kvantum" játékokat is.
AMI MÉG ÉRDEKELHET