Barangolás a szlovák-lengyel határvidéken

Családias, mégis izgalmas felfedeznivalók.

Fotó: Shutterstock

Lőcse, Késmárk, Igló, a hatalmas szepesi vár… A Szepességről elsőre mindenkinek ezek az ikonikus célpontok jutnak az eszébe, pedig ennek a határon átnyúló történelmi régiónak az északi részén olyan helyeket is találunk, amelyek ugyan kevésbé ismertek, de szintén felejthetetlen élményeket ígérnek. Íme, néhány tipp!

​Podolin, a szepesi Oxford

Podolin az egyik leginkább középkori hangulatú város Szlovákiában, ahol jó állapotban fennmaradt, autentikus épületek között tehetünk egy sétát. A városközpont szabályos alaprajza és elrendezése a mai napig a középkorban fontosnak tartott funkciókat tükrözi. A főteret reneszánsz stílusú polgári házak szegélyezik, a tér közepén álló 13. század végi római katolikus templom mellett pedig egy 1659-ben épített reneszánsz harangláb látható, amely egy rendkívül értékes ritkasággal büszkélkedhet: egy 1392-ben öntött haranggal. A 17. században épített piarista kolostorban található templomot Szent Szaniszlóról, Lengyelország védőszentjéről nevezték el, aminek súlyos, sőt, pénzben mérhető oka van. Podolin ugyanis azon szepesi városok egyike volt, amelyeket 1412-ben Zsigmond magyar király zálogba adott Lengyelországnak – azaz a lengyel uralkodónak fizettek adót. Magyarország a kölcsönt sohasem törlesztette, és Podolint csak 360 évvel később, 1772-ben Mária Terézia szerezte vissza szerződéses úton. A kolostorban a piaristák egy kollégiumot is alapítottak, amely fénykorában az egyik legjobb oktatási intézmény volt Magyarországon, és „szepesi Oxfordként” emlegették.

www.youtube.com

Podolínec

Vöröskolostor és a Dunajec-áttörés

A festői Vöröskolostor település kedvelt kirándulóhely, ahonnan csak pár lépés a Dunajec-áttörés. A folyó mellett haladó könnyű túraútvonal sokak szerint Szlovákia egyik legszebb turistaútja. A lenyűgöző természeti környezetben kanyargó Dunajec 9 km hosszú szurdokában a sziklafalak magassága helyenként a 300 métert is eléri.

Fotó: Shutterstock

​Források városa: Krynica-Zdrój

Az 1547-ben alapított Krynica-Zdrój egy népszerű lengyel fürdőváros a határ közelében, ahol a pihenni és a gyógyulni vágyók mellett azok sem fognak unatkozni, akiket inkább a sport vagy a történelem vonz. A 23 ásványvizes forrásáról híres város legfontosabb látnivalója a neoreneszánsz stílusban épült, monumentális régi fürdőház. Bár ennek a bájos városnak a fő gazdagságát az ásványvizek jelentik, vonzerejét a környékbeli túraútvonalak is növelik.

Minden korosztálynak izgalmas hely a négy elemet – a levegőt, a földet, a tüzet és a vizet – bemutató természeti és fürdőpark, ahol megismerhetjük a természeti törvényszerűségeket, jelenségeket.

A levegő elemet például egy akusztikus rezonátor, inga, kaleidoszkóp, forgó platform és egy tükörkocka képviseli, a tüzet egy kovácsműhely és egy fémből készített ló, a föld elemet pedig egy lift. A víz elem rajongói minden bizonnyal értékelni fogják az olyan ötletes megoldásokat, mint pl. Pascal törvénye, Descartes-búvár (Cartesius) vagy a pezsgőfürdő.

www.youtube.com

Top 5 - Krynica Zdrój, perła górskich uzdrowisk

​Lombkoronasétány lengyel módra

Krynica-Zdrój szélén található a Słotwiny Arena síparadicsom, ahol egy egyedülálló ösvényen a fák lombjai között sétálhatunk el Lengyelország első kilátójához. Az 1030 méter hosszú, fából készített ösvényen haladva nemcsak a környező természetben gyönyörködhetünk, hanem a térség történelmével is megismerkedhetünk a kihelyezett információs pontoknak köszönhetően. Az 50 méter magas kilátóra lanovkával is fel lehet jutni, de sokkal nagyobb varázsa van a séta közben fokozatosan megnyíló panorámának.

AMI MÉG ÉRDEKELHET