Tajomný odtlačok veľryby na dne Beňatinského jazera

Beňatinské jazero, alebo tiež Beňatinsky travertín, je unikátna prírodná chránená rezervácia v malebnej obci Beňatina. Lom zaplavený vodou má nádhernú tyrkysovú farbu a práve pre ňu ho prirovnávajú k Plitvickým jazerám a prezývajú ho malé Chorvátsko. No nielen preto je vyhľadávanou letnou destináciou. Zvedaví turisti si sem prídu obzrieť odtlačok pravekej veľryby.

Foto: Terra Incognita


Kde sa vzal, tu sa vzal

www.instagram.com

Dočervena sfarbený odtlačok na jednom z útesov vyzerá, ako keby veľryba skákala priamo do jazera, a tak dáva viacerým návštevníkom možnosť popustiť uzdu fantázie, akým zázrakom sa sem dostala päťmetrová veľryba, alebo či ide len o vizuálnu náhodu v prírode. Odborníci sú toho názoru, že môže pochádzať z obdobia spred niekoľko miliónov rokov, keď bola väčšina Európy pod morom. Vtedy sa tu mohli veľryby združovať počas svojich migračných ciest. Tak či onak, odkiaľ sa odtlačok vzal, si bude vyžadovať viac výskumov. V jazere sa nachádza tiež viacero skamenelín drobných morských živočíchov.

Cesta k tajomnému jazeru

Foto: Košice region

Ako sa k jazeru dostanete a kde môžete zaparkovať? Jazero nájdete v okrese Sobrance, na konci obce Beňatina, presnejšie povedané medzi obcami Beňatina a Inovce. Z hlavnej cesty medzi týmito dvomi obcami treba odbočiť doprava a pokračovať asi 200 metrov na miesto, kde sa nachádza parkovisko. Priamo pod ním sa rozprestiera jazero.

  • najbližšia servisná stanica Slovnaft - Sobrance, Michalovská 10

Kúpanie na vlastné riziko a prvý zipline v Košickom kraji

www.instagram.com

Prírodné jazerá majú počas leta tú výhodu, že tu nie je hlava na hlave. Jazero poskytuje väčší pokoj v objatí prírody s krásnymi výhľadmi. Počas sezóny zvykne bývať otvorený bufet s malým občerstvením. Avšak nevýhodou je, že priezračná voda s hĺbkou cca 7-8 metrov je dosť studená, nikto nekontroluje kvalitu vody, plavčíka tu budete hľadať márne, a tak sa tu okúpete len na vlastné riziko. Zato však môžete vyskúšať tunajší zipline, prvý v Košickom kraji, vďaka ktorému „poletíte“ 180 metrov vo výške 35 metrov nad vodnou hladinou.

Beňatinské jazero

www.youtube.com

Beňatinské jazero
AMI MÉG ÉRDEKELHET