Itthoni látnivalók Boris Valábik ajánlásával

Következzenek a az egykori jégkorongos kedvenc hazai helyei!


Árva vára

Fotó: Getty Images

A „Mosolyogva Szlovákián át" projekt keretében sok várban jártam, ez a vár azonban valamennyiük közül is kiemelkedik. Nemcsak árvai, hanem szlovákiai viszonylatban is. Hatalmas, fenséges, újra és újra felfedezésre hívó. Hangulata ráadásul varázslatos. Ha külföldieknek kellene ajánlanom szép helyeket, Árva vára egészen biztosan nem hiányozna. Az pedig igazán szuper, hogy a közelben tutajozni is lehet. Egy élménnyel több.

A betléri kastély

Fotó: commons.wikimedia.org

Szlovákia délkeleti részének leglátogatottabb és legszebb állapotban fennmaradt barokk kastélya Rozsnyótól körülbelül három kilométerre található. Azon kevés kastélyok egyike, amelyet nem tettek tönkre a németek, nem loptak szét a kommunisták és mi sem a bársonyos forradalom után. Egy igazi ritkaság. A kastélyban fennmaradtak a bútorok, a ruházatok, a páncélok… Igazán gyönyörű.

​Az én városom: Nyitra

Fotó: 123rf

A zobordarázsi templom

Ez a 12. századból származó elragadó kis templom Nyitra közvetlen közelében, Zobordarázs község fölött magasodik. Szlovákia legrégebbi román stílusú temploma. Jó idő esetén lenyűgöző innen a kilátás.

A Zobor adóállomás

A Nyitra városa fölötti tévé- és rádióadó 556 méteres tengerszint feletti magasságban áll a Zobor hegyen. A városközpontból alig több mint egyórás, kellemes sétával érhetünk fel ide.

A nyitrai vár

A 9. századból származó várkomplexumra nemcsak a nyitraiak lehetnek méltán büszkék. Az esküvőm a Szent Emmerám-székesegyházban volt. Szinte tapintani lehet itt a történelmet.

AMI MÉG ÉRDEKELHET