Burčiaková sezóna

Na Slovensku môžete ochutnať burčiak počas burčiakových slávností, ktoré sa konajú tradične na jeseň. Burčiak je mladé víno, pochádzajúce výlučne zo Slovenska, ktoré ešte fermentuje a nie je silno alkoholické. Slávnosti sú zvyčajne sprevádzané rôznymi kultúrnymi podujatiami a trhmi, kde si môžete zakúpiť burčiak od miestnych vinohradníkov.

Foto: Víno Matyšák

Najčastejšie sa k burčiaku dostanete na slávnostiach, v reštauráciách, ale aj vo vinárňach. Burčiak je populárny po celom Slovensku a preto ho môžete nájsť v rôznych kútoch krajiny, tie najkvalitnejšie samozrejme v južných regiónioch. Jesenné slávnosti a festivaly, kde sa burčiak predáva, sú skvelou príležitosťou na spoznanie regiónov a tradícií spojených s vinohradníctvom a výrobou vína.

Kedy je ideálny čas na ochutnávku?

Foto: SPPK

V období od začiatku augusta, do konca septembra (a v niektorých oblastiach až do neskorej jesene) lemujú vinárske cesty stolíky plné misiek hrozna a fliaš s burčiakom. Ide o obľúbený nápoj najmä na juhozápadnom Slovensku, Morave a v Dolnom Rakúsku. Takmer všetci burčiak poznáme, mnohí sme ho ochutnali, no nie všetci vieme, čo to vlastne je. Tak si spolu zodpovedzme niekoľko otázok.

Čo je burčiak?

Foto: Víno Tajná

Burčiak je kvasiaci hroznový mušt, ktorý vzniká pri výrobe vína. Pri lisovaní hrozna sa získava sladká šťava bez alkoholu – mušt, ktorý po pár dňoch začína kvasiť. Pomocou kvasiniek prekváša cukor na alkohol a oxid uhličitý, preto burčiak jemne bublinkuje. Ak celú fľašu nevypijete hneď, odložte ju do chladničky a nezavierajte ju na doraz, alebo vo vrchnáku spravte dierku, aby sa fľaša neroztrhla.

Búrlivé či nahnevané víno?

Foto: VVDP Karpaty

Odkiaľ názov pochádza je zahalený rúškom tajomstva. Existujú však dve verzie, ako burčiak vznikol z pohľadu etymológie. Jednou z možností je, že názov pochádza z výrazu „bur džak“, čo znamená skvasený, alebo búrlivý nápoj. Ďalšou alternatívou je preklad z francúzskeho spojenia „vin bourru“, ktorý môžeme preložiť ako nahnevané víno. V oboch prípadoch ide o poukázanie na jeho živý charakter, čo znamená, že kvasí.

Ako rozpoznať správny burčiak?

Foto: Grand Bari

Ideálny burčiak by mal nemal presiahnuť 4 – 6 % alkoholu. Nízky podiel naopak vzbudzuje podozrenie, že bol riedený. Farba by mala byť krásne žltá. Má byť trochu zakalený, nie priehľadný ako klasické víno. Mal by jemne bublinkovať. Vôňa je ovocná a sladká s jemným náznakom kvasiniek.

AMI MÉG ÉRDEKELHET