5 rôznych detských nosičov na túry a prechádzky

Vštepovať deťom lásku k prírode, výletom a turistike od ranného detstva zvyčajne vedie k tomu, že v neskoršom veku sa vydajú po vašich turistických šľapajach. Pre malé deti je potrebné mať so sebou nosič do terénu, kde to košík nezvládne. Poradíme vám, ako si vybrať.

Foto: Shutterstock

Výber detského nosiča závisí od viacerých faktorov. Základným je vek, výška a váha dieťaťa. Druhým je dĺžka výletov, na ktoré sa chcete vydať. Potom je tu aj faktor počasia a samozrejme osobný komfort a jednoduchosť, ako sa dieťa do a z nosiča dostane. Detské nosiče môžeme rozdeliť do týchto piatich základných kategórií:

Turistické nosiče

Foto: Pixabay

Tento najbežnejší typ nosiča je vhodný na túry a to pre staršie batoľatá a deti. Podstatné pritom je, aby vaše dieťa dokázalo samostatne sedieť bez asistencie. Výhodou je množstvo odkladacieho priestoru na iné potrebné veci (a dieťa ich potrebuje veľa), dobre prenáša rovnováhu a má odolnú konštrukciu, ktorá sa samostatne udrží, aj keď krosná položíte na zem. Nevýhodou je veľký rozmer krosien a problémom môže byť aj to, ako dieťa do a z krosien dostať.

Ergonomické detské nosiče

Foto: Be Lenka

Tieto nosiče pripomínajú tie, ktoré môžete použiť na každodenné použitie, no sú zosilnené na túry. Sú vhodné pre deti, ktoré už vedia držať hlávku vzpriamene a pre batoľatá. Sú ľahšie než krosná a ergonomicky vhodnejšie pre dieťa, ako aj rodiča. Majú však menej odkladacích miest a menej podpornej konštrukcie ich robí vhodné skôr na kratšie túry a výlety.

Šatka na nosenie detí

Foto: Be Lenka

Pre novorodencov a najmenšie deti je vhodná šatka, čo je v podstate dlhý kus látky omotaný okolo rodiča a dieťaťa, ktoré sa tak drží na hrudi. Rovnomerne vyvažuje, je ľahká na nosenie aj zbalenie a dá sa zaväzovať viacerými spôsobmi. Nie je vhodná na dlhšie túry a príliš teplé počasie, pri ktorom je v niekoľkých vrstvách oblečenia a dvoch hrejúcich telách príliš teplo.

Klokanka pre dieťa

Foto: Brendon.sk

Klokanka je kus pevnej látky, ktorú si prehodíte cez jedno plece a pre dieťa sa v ňom vytvorí akési hniezdo, do ktorého si sadne. To je vhodné na krátke výlety pre svoju ľahkú váhu a nasadenie. Možnosti nosenia sú však obmedzené a váha nie je rozdelená rovnomerne.

Manduca pre deti

Foto: Rischino.sk

Tento ázijský vynález je akýmsi hybridom medzi šatkou a ergonomickými nosičmi. Štvorcové kusy látky majú v každom rohu popruhy a manduca sa dá nosiť vpredu, ako aj na chrbte. Dieťa má dostatočnú podporu a rodič sa nezamotá v zložitom uväzovaní ako pri šatkách. Manducy však nemajú toľko odkladacieho miesta a deti z nich rýchlo vyrastú. To sa však dá povedať o takmer každom nosiči.

Predtým ako si vyberiete nosič, rozumne posúďte, aké túry a výlety reálne podnikáte a rozhodne si pred kúpou choďte nosič pre dieťa vyskúšať. Len tak si v komforte a pohodlí spolu s rodinou užijete výlety a cestovanie, životný štýl, ktorý máme všetci tak radi.

AMI MÉG ÉRDEKELHET