Do výšok s nohami pevne na zemi

Babie leto a jesenné počasie lákajú na výlety do prírody. Listnaté lesy zahalené do pestrých farieb, príjemné teploty a najlepšia viditeľnosť v roku priam vyzývajú na prechádzky vo výškach, ktoré sú dostupné aj počas obmedzení súvisiacich s koronavírusom.

Foto: Drive Magazine SK

Hoci je tu druhá vlna pandémie, pekné jesenné počasie je ako stvorené na výlety s rodinou, deťmi či priateľmi do prírody. Pokiaľ nie ste práve milovníkmi turistiky, no radi by ste sa pokochali výhľadmi doďaleka, nechajte sa zlákať niekoľkými miestami na Slovensku aj kúsok za jeho hranicami.

Chodník korunami stromov v Bachledovej doline

Foto: Facebook Chodník korunami stromov

Už dva roky je v prevádzke Chodník korunami stromov v stredisku Ždiar – Bachledova dolina. Pokiaľ meriate cestu do Pieninského národného parku, východiskovým bodom sú parkoviská tohto strediska. V zime sú bezplatné, no v lete musíte počítať s parkovným 3 eurá na deň. Keďže samotný chodník je vo výške 1 145 m n. m., čaká vás ešte výstup do kopca. Jednou možnosťou je prejsť sa po 2,5 km turistickom chodníku, druhou je vyviezť sa sedačkovou lanovkou.

Na konci lanovky je vstup na samotný chodník. Drevená konštrukcia sa vinie v korunách stromov s dĺžkou 603 metrov a vaša prechádzka bude vo výške 24 metrov nad zemou. Výhľady na okolité lesy a kopce, ale aj štíty Tatier, obzvlášť počas jesene, stoja za to. Konštrukcia veže na konci chodníka dosahuje 32 metrov a napája sa na ňu chodník s ďalšími 631 metrami. Na jej vrchole je inštalovaná aj pochôdzna sieť, tak vás okrem výhľadov čaká aj trocha adrenalínu. Za 2 eurá môžete absolvovať jazdu 67 metrov dlhým suchým toboganom pre dospelých aj deti nad 120 cm. Dole tak budete v priebehu niekoľkých sekúnd. Ak sa vám táto jazda zapáči, jazdu na lanovke nadol môžete vymeniť za bobovú dráhu.

Otvorené: od 9.00 do 17.00, október až apríl do 16.00 (posledný vstup hodinu pred zatvorením)

Cena: 10 EUR, s lanovkou 2x toľko (deti 7,50, resp. 16 EUR, do 3 rokov vstup zadarmo)

GPS: N 49° 16′ 20″ E 20° 18′ 33″

Vyhliadková veža Čajka v oblakoch

Foto: Facebook Vyhliadková veža Bojnice

Na strednom Slovensku tiež nájdete vyhliadkovú vežu, a to priamo v populárnych Bojniciach. Dostanete sa k nej asi 40- minútovou chôdzou po žltej turistickej značke z mesta alebo zaparkujete v malebnom borovicovom lese nad Kalváriou a čaká vás už len niekoľko minút stúpania pešo. Túto atrakciu postavili Kúpele Bojnice a jej tvar má zjednodušene pripomínať letiacu čajku – aj preto sa volá Čajka v oblakoch.

Hoci ste na úpätí Malej Magury len vo výške 415 m n. m., máte z nej krásny výhľad nielen na Bojnice, ale aj Prievidzu, Kremnické vrchy či pohorie Vtáčnik. Tunajšie lesy sú listnaté a farebná jeseň je tým najlepším obdobím na návštevu. Oceľová konštrukcia „čajky" s drevenou lávkou má tridsaťmetrovú výšku a celkovú dĺžku 550 m. Na vrchole je tiež pochôdzna sieť, ďalekohľad aj 70 m dlhý suchý tobogan nadol (dostupný za jedno euro).

Pod vežou sa nachádza aj rozsiahle detské ihrisko, kde nájdu nezničiteľné ratolesti dostatok podnetov na vybitie energie.

Pokiaľ nechcete vykročiť do neznáma, skúste si výstup online vďaka možnosti 360º prehliadky cez Google mapy.

Otvorené: 8.00 – 21.00

Cena: 8 EUR, deti 4 eurá (do 3 rokov zadarmo)

GPS: N 48° 47′ 9″ E 18° 33′ 53″

Stezka Valaška

Foto: Drive Magazine SK

Súčasťou Stezky Valaška je aj 150 m dlhý závesný himalájsky chodník.

Reštrikcie súvisiace s koronavírusom obmedzujú cestovanie do zahraničia do veľkej miery, no nie úplne. Neďaleko slovenských hraníc, asi jednu hodinu jazdy autom zo Žiliny, sa nachádza valašské stredisko Pustevny. Okrem svojskej architektúry a prechádzky k soche slovanského boha slnka a hojnosti Radegasta tu vznikla nová atrakcia. Stezka Valaška je ďalším z drevených chodníkov v korunách stromov zakončených vežovitou konštrukciou.

Cesta zo Slovenska k nej vedie od diaľnice D1 zjazdom na Bytču, následne cez Makov v smere na Rožnov pod Radhoštěm. V obci Prostřední Bečva odbočíte vpravo a miestnymi cestami sa dostanete až do strediska Pustevny.

Z Pustevien vás čaká asi 400-metrová prechádzka hore kamenistým chodníkom a následne samotný chodník s dĺžkou 660 m, plus 220 m nahor do 22 metrov vysokej veže. S jej polohou v nadmorskej výške 1 099 metrov ponúka výhľady až na moravské Jeseníky. Otočte sa na druhú stranu a pri dobrej viditeľnosti dovidíte až po Veľkú Fatru a Martinské hole.

Stezka Valaška má niekoľko pridružených atrakcií, ktoré zabavia deti i dospelých. Je to napríklad najvyššie položené trampolínové ihrisko v Česku. Dvanásť metrov nad zemou je 9 trampolín, blízko nich aj krivé zrkadlá, to všetko v cene vstupného.

Nachádza sa tu aj najdlhší himalájsky závesný chodník v krajine. Pozdĺž chodníka vedie 150-metrová zavesená konštrukcia 30 metrov nad terénom, ktorá je zdobená modlitebnými vlajočkami. Tie svojimi farbami symbolizujú nebo, vodu, oheň, vzduch a zem.

No najväčšia trakcia vás čaká na samotnom vrchu vyhliadky. Najvyššie položený sklenený skywalk bez oceľového zábradlia v Európe presahuje konštrukciu veže o sedem metrov. Otestovať svoju pevnosť v kolenách pri státí na sklenenej podlahe s tridsiatimi metrami prázdna pod nohami si nesmiete nechať ujsť.

Otváracia doba: september 9.00 – 18.00, október do 17.00, od novembra do februára 9.30 – 16.00

Cena: približne 8 EUR, znížené 6,40 EUR (220, resp. 170 CZK)

GPS: 49°29'34,363"N, 18°16'3,988"E

AMI MÉG ÉRDEKELHET