Poklady sakrálnej architektúry

Kežmarský drevený kostol chceli aj Švédi a Dáni. V roku 2008 sa dostal do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Foto: 123rf


Kostoly z dreva v miestach s dostatkom materiálu

Foto: 123rf

Drevený kostol svätého Františka z Assisi v Hervartove neďaleko Bardejova bol postavený v 15.storočí.

Kostoly z dreva sa stavali prevažne na územiach gréckokatolíckeho, evanjelického a pravoslávneho vyznania a tam, kde bol zároveň dostatok lacného stavebného materiálu – dreva. Preto dnes nájdeme väčšinu z našich drevených kostolov na úpätí Karpát alebo na severnom a východnom Slovensku. Vzácne stavby patria k špecifickým príkladom sakrálneho staviteľstva. Na Slovensku sa zachovalo viac ako 60 drevených chrámov, z ktorých je až osem zapísaných v Zozname svetového dedičstva UNESCO.

Štyri dôvody, prečo je Kostol Najsvätejšej Trojice v Kežmarku unikátny

Foto: 123rf

Navonok nevyzerá ako drevený - no stavitelia nepoužili ani len kovové klince.

​Očarujúci je drevený kostolík v obci Miroľa, v okrese Svidník. Za pozornosť však stoja aj ďalšie drevené stavby ako gréckokatolícky Chrám sv. Mikuláša v obci Bodružal, kostol sv. Františka z Assisi v Hervatove, chrám v Ladomirovej či artikulárny kostol v Kežmarku. Kostol Najsvätejšej Trojice v Kežmarku postavili v roku 1717 na mieste prvého dreveného kostola z roku 1687. Chrám sa dodnes využíva na bohoslužby, naraz ho môže navštíviť až 1540 veriacich. Je unikátny z niekoľkých dôvodov.

  • Tri mesiace – Len toľko trvala výstavba kostola. Keďže v tom čase bolo najlacnejším stavebným materiálom drevo, kežmarský kostol postavili práve z neho.
  • Originálne riešenia – Stavitelia nepoužili ani kovové klince a inšpirovali sa tradičnou ľudovou architektúrou. Na prvý pohľad však kostol nevyzerá ako drevený. Pravdepodobne z estetických dôvodov bol natretý vápennou omietkou, vďaka čomu získal honosnejší vzhľad.
  • Z peňazí Severanov – Na vznik jednej z našich najzachovalejších drevených sakrálnych stavieb finančne prispeli protestanti z celej severnej Európy. Švédsky a dánsky kráľ dokonca vyhlásili vo svojich krajinách finančné zbierky.
  • Kostol „klame telom" – Aj keď zvonku pôsobí skromne, uchváti priestranným, zdobeným interiérom. Veľmi cenný je kostolný organ s drevenými píšťalami. Vnútorná výzdoba sa svojou pestrosťou vymykala vtedajším pravidlám. Stropná maľba, ktorá zobrazuje dvanástich apoštolov a štyroch evanjelistov s obrazom sv. Trojice nad oltárom, začala vznikať v roku 1717 a dokončovala sa desaťročia. 
AMI MÉG ÉRDEKELHET