Regisztrálj éjszakai sétára!

Idén nyáron meglesheted a selmeci bányatavak technikai titkait

Fotó: 123RF

Romantikus séta, vagy inkább kirándulás keretében júliusban és augusztusban összesen három alkalommal járhatjuk be vezetéssel a bányatavakat, és közelebbről is megnézhetjük híres és izgalmas technológiájukat!

Fotó: 123RF

A selmeci bányatórendszer igazi technikai különlegességnek számít. Egykoron ez szolgáltatta a vizet a bányászoknak a szivattyúk működtetéséhez, s egyebek mellett ennek köszönhetően került fel Selmecbánya óvárosa 1993 decemberében az UNESCO Világörökség listájára.

A Hell Mátyás Kornél, valamint fia, József és Mikoviny Sámuel műhelyéből származó szerkezetek és a bányatavak felfedezésére a nyári vakáció alatt egy különleges, mintegy tíz kilométeres séta során nyílik lehetőségünk. Csak regisztrálni kell a bstajchy.sk oldalon és választani a három nyári időpont közül: július 17. – a selmeci-bélabányai rendszer/éjjeli séta, augusztus 8. – a Rozgrund-bányató és augusztus 21. – a selmeci rendszer/éjjeli séta. Az idei év jó híre az is, hogy hosszú idő után sikerült teljes üzemi szintre feltölteni a Rinyavai-Nagy-tó és az Alsó-Hodrusi-tó vizét is.

AMI MÉG ÉRDEKELHET