​Érdemes megismerni: csallóközi vízimalmok

Fotó: Profimedia

A Csallóköz termékeny talaján megtermelt gabonát a helyi molnárok évszázadokon át vízimalmokban őrölték meg. Néhány még ma is látható közülük – érdemes felkeresni őket!

Egykor a Dunán és mellékágain rengeteg hajómalom működött, amelyek a vízfolyással együtt vándoroltak, azaz mindig más helyre úsztathatták őket. Sokszor valóságos „szigeteket” alkottak, amivel akadályozták a hajóközlekedést, ezért idővel szárazföldi cölöpös malmokká alakították át őket. Cölöpös vízimalmokat elsősorban a Kis-Duna mentén építettek, melyekből napjainkra csupán négy maradt fenn: a pozsonyeperjesi, a dunatőkési, a jókai és a tallósi. Azonban Gútán is található egy hajómalom-rekonstrukció, amely igazi látványosság.

​Pozsonyeperjes – Liszt és áram

Pozsonyeperjesen a malomipar virágzó iparág volt. A ma is látható vízimalmot a 19. század végén építették. Az 1920-as években tűzvész rongálta meg, majd az épületet egy erdész vásárolta meg, aki fűrészmalommá alakította át. A malom által termelt áram biztosította a falu középületeinek a világítását. Napjainkban a Nyugat-Szlovákiai Erőművek tulajdona.

​Dunatőkési vízimalom

www.instagram.com

A 19. század vége felé épített malom érdekessége, hogy nem cölöpökön áll, hanem közvetlenül a folyóparton húzták fel. Utoljára az 1940-es években őröltek itt gabonát. Nevét utolsó molnár tulajdonosáról, Cséfalvay Mihályról kapta. 1982-ben a malmot nemzeti kulturális-műszaki emlékké nyilvánították.

​Jóka – Innováció a monarchiából

A malom legkorábbi írásos említése 1894-ből származik – akkor még hajómalomként működött. 1906-ban cölöpös malommá alakították át, majd 1916-ban átépítették és hengerszéket, felvonókat és új gépeket kapott. Ezzel az innovációval az Osztrák-Magyar Monarchia legmodernebb vízimalma lett. 1951 áprilisáig malomként működött, 1983-tól műemlékként tartják számon.

Tallós – Honismereti példa

A Kis-Duna és a folyó egyik mellékága találkozásánál lévő tallósi vízimalmot 1893-ban építette Maticza János, miután Pozsony vármegye alispánjától megkapta rá az engedélyt. 1940-ben rekonstruálták és modernizálták, amivel a működését 1960-ig sikerült kihúzni. A malmot 1982-ben felújították, jelenleg műemlék és a Galántai Honismereti Múzeum működteti.
Radványról GútáraA gútai hajómalom az 1920-ban átadott dunaradványi malom másolata, amely 1945-ben rejtélyes körülmények között leégett. A ma látható rekonstrukciót a komáromi hajógyárban készítették és 1995-ben kötött ki mai helyén. A vízimalom elvileg működőképes, de a holtág állóvize miatt nem használható.

AMI MÉG ÉRDEKELHET