Ez a 22 szakma a legfelkapottabb Európa-szerte

Nagy részük 20 évvel ezelőtt még egyáltalán nem létezett.

munkavállalók egy modern irodában

A munka világa folyamatosan változik: elég, ha csak a mesterséges intelligencia miatt létrejövő és megszűnő állásokra vagy a hibrid munkavégzésre gondolunk. A LinkedIn nevű üzleti célú közösségi platform most összeállított egy listát a kontinens leginkább felkapott szakmáiról. Az eredmények már csak azért is meglepőek, mert a felsorolt állások nagy része 20 évvel ezelőtt még nem is létezett.

Fotó: Scott Graham/Unsplash

Illusztráció

A LinkedIn adatai azt mutatják, hogy a munkakörök hatékony betöltéséhez szükséges készségek 2015-höz képest az előrejelzések szerint 2030-ig 65 százalékkal fognak megváltozni világszerte. Mindez elsősorban a mesterséges intelligencia elterjedésének és az automatizálás felgyorsulásának köszönhető, amely új lehetőségeket és kihívásokat teremt a munkavállalók és a vállalatok számára egyaránt.

Ez a tendencia nagyon jól megfigyelhető az idei „Jobs on the Rise”, vagyis „Feltörekvő munkák” nevű listán, amely az elmúlt öt év huszonkét leggyorsabban növekvő szakmájának adatokkal alátámasztott rangsorát tartalmazza. A leggyorsabb ütemben növekvő munkakörök Európában főként az informatikához, az értékesítéshez és marketinghez, valamint az adatokhoz, az elemzéshez és a fenntarthatósághoz kapcsolódnak.

A friss listát egy általános trend, az újdonság uralja. A LinkedIn adatai szerint az összeállításban szereplő állások nagyrészt a közelmúlt problémáira és változásaira adnak választ – olyannyira, hogy a felsorolt munkakörök 68 százaléka húsz évvel ezelőtt egész egyszerűen még nem is létezett.

Fotó: Christina @ wocintechchat.com/Unsplash

Illusztráció

A leggyorsabban növekvő európai szakmák mellett a SchengenVisaInfo.com összeállította az legmagasabban fizetett állások rangsorát is. Ezek közé tartozik az adattudós, a pénzügyi igazgató, az üzletfejlesztési menedzser, a termékmenedzser és a projektmenedzser – közös bennük, hogy az értük járó havi fizetés az összes európai országban meghaladja az 5000 eurót.

​A LinkedIn „Jobs on the Rise 2024” listája szerint az elmúlt öt év leggyorsabban növekvő szakmái:

  • Franciaország: értékesítési menedzser, felvételi szakember, energiabróker.
  • Németország: fenntarthatósági menedzser, kiberbiztonsági elemző, közszférabeli tanácsadó.
  • Írország: szociális előadó, tanulmányi szakember, kereskedelmi igazgató.
  • Olaszország: üzletfejlesztési képviselő, mesterséges intelligencia mérnök, biztonsági műveleti központ elemzője.
  • Hollandia: tehetségkutató szakember, adatgazda, termékelemző.
  • Spanyolország: biztonsági műveleti központ elemzője, szoftvermérnök-elemző, fenntarthatósági menedzser.
  • Svédország: kiberbiztonsági mérnök, fenntarthatósági elemző, növekedési szakértő.
  • Svájc: pénzügyi tanácsadó, humánerőforrás-szakértő, mesterséges intelligencia mérnök.
  • Egyesült Királyság: fenntarthatósági menedzser, értékesítésfejlesztési képviselő, biztosítási elemző.
AMI MÉG ÉRDEKELHET