​Záplavy v Dubaji: Pršalo ako nikdy za 75 rokov

Nikdy predtým.

Dubai

Spojené arabské emiráty boli svedkom nevídanej meteorologickej udalosti: 16. apríla krajinu zasiahli dažde v rozsahu, aký tu nebol 75 rokov. Voda spôsobila problémy v celej krajine vrátane zaplavenia dubajského letiska, zatopenia domov a ochromenia dopravy. Odborníci na klímu tvrdia, že tento nezvyčajný jav pravdepodobne spôsobilo globálne otepľovanie, a úrady varovali obyvateľov krajiny, aby boli opatrní.

Dňa 16. apríla 2024 spadlo v Spojených arabských emirátoch za jediný deň toľko zrážok, koľko zvyčajne spadne za rok a pol. Odborníci tvrdia, že v tomto nezvyčajnom jave pravdepodobne zohrali úlohu ľudia.


Dažde postihli nielen mesto Dubaj, ale aj ďalšie oblasti. Podľa denníka Economic Times bola najviac postihnutá oblasť Al Ain, kde za 24 hodín spadlo 254 milimetrov zrážok.

Po členky vo vode sa ocitol aj Dubaj, kde podľa odhadov spadlo 120 milimetrov zrážok. Voda nepomohla ani dubajskému medzinárodnému letisku, kde intenzívne búrky v utorok na pol hodiny zastavili život. Na videách, ktoré kolujú na sociálnych sieťach, je vidieť, ako sa na pristávacích dráhach tvoria malé moria, ale dažďová voda zaplavila aj nákupné centrum Dubai Mall.

Infraštruktúra v v podstate púštnych emirátoch nebola na takéto počasie úplne pripravená; dážď zaplavil domy a stanice metra, ale na viacerých miestach zmietol z cesty aj autá. Úrady sa pokúšali odčerpávať vodu cisternami po tom, ako sa úplne naplnili kanalizačné systémy.

Zúrivú búrku sprevádzali aj prudké blesky, pričom aj do ikonickej budovy Burj Khalifa opakovane udrel blesk.

Vláda emirátov vydala upozornenie na X, v ktorom vyzvala obyvateľov, aby sa snažili čo najlepšie prekonať záplavy a vyhli sa oblastiam, kde sa nahromadila voda.


Ministerstvo ľudských zdrojov v Adžmáne nariadilo štátnym zamestnancom, aby pracovali na diaľku, školy a verejné inštitúcie budú zatvorené, kým sa situácia neupokojila.

Historická búrka si vyžiadala už 18 obetí na životoch.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.


AMI MÉG ÉRDEKELHET