A ház, ami a vízesésre épült: a Fallingwater House

Aztán megereszkedett. De azért a Világörökség részévé vált.

Fotó: Shutterstock

Amikor Edgar J. Kaufmann felkérte az akkor már nyugdíjas éveihez közelítő Frank Lloyd Wrightot, hogy tervezzen vidéki házat a családjának a pennsylvaniai Bear Run közelében, nem is sejtette, hogy a korszakalkotó építész minden idők egyik legismertebb lakóházát, a Fallingwatert álmodja meg számukra.

Edgar J. Kaufmann, egy prominens pittsburghi család tagja és felesége, Liliane sosem hétköznapi ízlésükről voltak ismertek. A Kaufmann’s áruházlánc tulajdonosaiként bejárták a világot, ám mindig visszatértek kedvenc környékükre, a Bear Run vidékére. Amikor fiuk, ifjabb Edgar Kaufmann révén megismerkedtek Frank Lloyd Wright építésszel, felkérték, hogy tervezzen számukra olyan házat, amely méltó az általuk rajongásig szeretett vidékhez, és amelyből rálátnak kedvenc vízesésükre.

Fotó: Shutterstock

Számos legenda kering az épületről, például, hogy az építész csupán két óra alatt vázolta fel első terveit. Egy másik pletyka szerint a házaspár számára is meglepetés volt, hogy Wright nem a vízeséssel szembe, hanem fölé tervezte a nyaralót. A 268 négyzetméteres épület közel száz éve kifejezetten extravagánsnak számított: a derékszögben találkozó vonalak, a lekerekített betonpárkányok, a nagy üvegfelületek és a rengeteg ablak az 1930-as években mind forradalmi megoldásnak számítottak, nem beszélve a természethez való kapcsolódásról.

Fotó: Shutterstock

Bár az épület rengeteg örömöt hozott a család és a látogatók életébe is, szerkezetével kapcsolatban már az építkezés kezdetekor kétségek merültek fel. Később kiderült, nem alaptalanul, ugyanis nem használtak elég erős acélt az első szint betonvázának alátámasztásához, így idővel az épület megereszkedett, amit 2002-ben egy komolyabb felújítással kellett orvosolni. Ám hibái ellenére a Fallingwater forradalmi építészeti alkotás, amely minden elemében tiszteli a létrehozását megihlető környezetet. Az épület 2019 júliusában Frank Lloyd Wright több más munkájával együtt az UNESCO Világörökség része lett.

www.youtube.com

Fallingwater Full Walkthrough Tour in 4K // Frank Lloyd Wright Masterpiece
AMI MÉG ÉRDEKELHET