500 euróért megtanítanak táblát olvasni a firenzei rendőrök

A behajtani tilos azt jelenti, hogy behajtani tilos. A Ponte Vecchióra, amerikaiaknak is.

Ponte Vecchio
Fotó: Shutterstock
A firenzei polgártársak nem vették jónéven, hogy egy turista áthajtott az aranyművesek 700 éves hídján, kocsival. Rosszallásuknak pedig egy csekkel adtak nyomatékot, reméljük, erős precedenssel szolgálva a többi autós látogatónak.

Írtunk már arról, hogy Olaszország bekeményít, komoly bírságokat szabnak ki a turistákra és helyiekre is, ha nem tartják be a szabályokat, amelyek városonként is változóak lehetnek, de abban közösek, hogy védik a műemlékeket a kopástól, elhasználódástól, a környezetet pedig a szennyezéstől. Az utóbbi években az olasz hatóságok rengeteg új szabályt vezettek be, és fokozták az ellenőrzéseket, mert az országba érkező turisták egy része egyáltalán nem tartotta tiszteletben a helyiek szokásait, és nem vigyáztak az olykor több ezer vagy több száz éves műemlékekre.

Fakultatív behajtani tilos

Fotó: Shutterstock

Ahogy Olaszországban mindenhol, úgy Firenzében is rossz az autós közlekedés, sok helyen nem a milliós autós forgalomra vannak kialakítva az utak, utcák, gondoljunk csak a keskeny, macskaköves sikátorokra, amiket a középkorban nem autókra terveztek. Firenze egyik fő látványossága a Ponte Vecchio, vagyis az aranyművesek hídja, ami az Arno folyón ível át.

A középkori hídon a hagyomány szerint még most is aranyművesek, ékszerészek boltjai találhatóak, általában sok gyalogos nézelődik, vagy shoppingol a luxusüzletekben.

Az autókat már nagyon régen kitiltották erről a területről, egy kaliforniai turista a bérelt Fiat Pandájával azonban úgy érezte, áthajthat rajta, hiszen – ahogy tettét indokolta – nem talált parkolóhelyet. A rendőrök rögtön megbírságolták, ráadásul nemzetközi jogosítvánnyal sem rendelkezett a vétkező autós, úgyhogy nemcsak a szabálytalan áthajtás miatt büntették meg. A rendőrök az eset kapcsán újra felhívták a turisták figyelmét arra, hogy tájékozódjanak a helyi szabályokról, mielőtt autóba ülnek, szabályszegés esetén pedig szinte garantált, hogy lebuknak, mert sok a rendőr. 2022 nyarán például egy szaúd-arábiai turistát vett őrizetbe a rendőrség az olasz fővárosban, miután egy bérelt sportautóval lehajtott a római Spanyol lépcsőn.

A világháborút túlélte, az amerikai turistát már nehezebben

A Ponte Vecchiót már többször is újjá kellett építeni, mert az árvizek majdnem teljesen megsemmisítették, a híd most is éppen egy újabb renoválás előtt áll, aminek az állagmegőrzés a célja. Érdekesség még, hogy az aranyművesek hídja attól lett népszerű látványosság, hogy ez volt a volt az egyetlen híd Firenzében, amit a második világháborúban nem romboltak le a németek.


AMI MÉG ÉRDEKELHET