Forralt bor a süteményben? Az ünnepi időszak sztárja lehet

forralt bor, torta
Shutterstock

A legtöbb esetben rumot vagy whiskyt kevernek a desszertekbe, pedig forralt borral is kifejezetten jól működik.


A vörösbor kiválóan működik együtt a csokoládéval, éppen ezért előszeretettel szokták használni a csokoládés desszertekhez. Ha pedig még ennél is izgalmasabb édességre vágynánk, ízesíthetjük a sütemény tésztáját a vörösbor fűszeresebb változatával, a forralt borral – ajánlja az ünnepi receptet a Daily Meal.

Erről hallotál már? Indul a náthaszezon: Tényleg segít a húsleves?

Gazdagabb ízvilág

A karácsonyi hangulatot megidéző forralt bor elkészítéséhez olyan markáns fűszereket szoktunk használni, mint a szegfűszeg, a fahéj és a csillagánizs. Ezt a keveréket persze még lehet fokozni; gyakran kardamom, szerecsendió és a desszertek egyik legkedveltebb fűszere, a vanília is belekerül az italba. Ezekkel a hozzávalókkal gazdagabb ízvilágot kölcsönözhetünk a süteményeknek.

Az ínycsiklandó eredmény eléréséhez viszont érdemes jó minőségű vörösbort választanunk, ugyanis míg az alkohol nagy része sütés során elpárolog, addig a fűszerek íze és a bor jellegzetes aromája megmarad. Tehát minden hozzávaló vissza fog köszönni a falatokban.

A klasszikus forralt bor elkészítéséhez egyébként nincs szükségünk sok alapanyagra: egy lábasba tegyünk vörösbort, fahéjrudakat, szegfűszeget, csillagánizst, szerecsendiót, narancsot, citromot és persze cukrot. A legkedvezőbb eredmény eléréséhez érdemes egy testes, már amúgy is kicsit fűszeres vörösbort (például Malbec, Syrah, de egy Merlot is jó választás lehet).

Ha egy kicsit kevésbé markáns ízvilágot szeretnénk elérni, akkor használjunk egy édesebb bort, például portóit vagy vermutot. Ezen kívül érdemes nemcsak a citromok és a narancsok levét, hanem a héját is benne hagyni a lábasban.

Tipp: ha más édességek felé is kacsintgatnánk, akkor a forralt bor a földesebb, gyümölcsösebb és a csokoládésabb desszertekhez is kiválóan passzol.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Slovensko néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET