Így még biztosan nem próbáltad – 4 különleges forró csoki recept a tengerentúlról

mexikói forró csoki
Shutterstock

Egy jó forró csokinak szinte lehetetlen ellenállni a téli hidegben. Ha szívesen alkotnánk valamilyen különleges forró csokit magunknak, vagy barátaink, családunk számára, akkor mutatjuk, melyik országokba érdemes „elutazni” egy kis inspirációért!


Ghána

Ha nem bánjuk, hogy az édes italunkba egy kis alkohol is kerül, akkor imádni fogjuk a nyugati-afrikai verziót, melynek eredete Ghána országához vezethető vissza – olvasható a Coldist ajánlójában. A nyugat-afrikai forró csokit általában étcsokoládéból, tejből, vaníliából, mézből és fahéjból készítik, melyet a felnőttek gyakran rummal spékelnek meg.

A fahéj és a rum „csípőssége” szuper összhangot teremt a vanília, a tej és a csokoládé krémességével, Ghána ráadásul elég sok kakaót exportál, így Európában is szert tehetünk az eredetvédett termékekre.

Mumbai, India 

Az indiai konyhát a szabados fűszerhasználat és a földes ízek jellemzik, nincsen ez másképpen a forró csokik esetében sem.

A mumbaii verzióban az ital alapját a fehér csoki teszi ki, amit gyömbérrel, fahéjjal, kardamommal, szegfűszeggel és borssal ízesítenek.

Az eredmény egy szokatlanul színes ízvilág, ami biztosan eltér attól, amihez hozzá vagyunk szokva.

Ez is érdekelhet: 4 koktél karácsonyra, ami biztosan lenyűgözi a vendégeket

Mexikó

Mexikó két szempontból is jó választás, ha forró csokiról beszélünk: egyrészt az antropológusok szerint az ősi majáktól származik az eredeti forró csokoládé receptje. A maja civilizációban kiemelten fontos, szent szerepe volt a kakaónak, így nem csoda, hogy ital formájában is fogyasztották. Ekkor viszont még a sörhöz hasonlóan főzték és hidegen szolgálták fel.

Mexikó lakosai azonban idővel egy picit megváltoztatták a receptet: a modern mexikói forró csokihoz tejet, cukrot, fahéjat és chiliport is használnak az országban, aminek köszönhetően egy élénkítően csípős beütést nyer az ital.

Kolumbia

A kolumbiai forró csokit (santafereño) annak ajánljuk, akit egyáltalán nem zavarnak a furcsa ötletek.

Az országban ugyanis az italhoz (kolumbiai) keserű csokoládét, fahéjat, szegfűszeget, mézet és… sajtot adnak.

A legjobban olyan sajtokkal járunk, amelyek lágyak, puhák – így például bátran reszeljünk az éppen forró csokikeverékbe egy kis mozzarellát, de egy enyhén sós kecskesajttal is próbálkozhatunk.

Ha Amerika egy másik receptjét próbálnánk ki: Így lesz igazán ínycsíklandó az amerikai klasszikus

AMI MÉG ÉRDEKELHET