Dajte si na cestách flagetku

Američania majú burgre, Taliani panini, Gréci pitu, Francúzi bagetu. Praktické jedlo najmä na cesty a výlety sa vždy skrýva medzi dvomi kusmi pečiva. No Francúzi sú skutoční pôžitkári v jedle a aj v tejto oblasti majú viac než len jednu možnosť. Vyskúšajte flaguette, francúzsky chlieb, ktorý si našiel aj svoj poslovenčený názov: flagetka.

Foto: Fresh Corner

Flaguette, to je rustikálne pečivo, tradične pripravované na horúcom kameni, ktoré je vlastne malým pšeničným chlebom, typickým svojimi jamkami na povrchu a veľkosťou, ktorá je tak akurát na jednu porciu. Ak si neviete vybrať, či chcete sendvič alebo burger – tak toto je tá správna zlatá cesta.

Príbeh grófa zo sendviča

Foto: 123rf

Nápad umiestniť rôzne ingrediencie medzi dva kusy pečiva nebol rozhodne dielom jediného človeka. No jeden človek predsa len túto ideu spopularizoval a dal mu tiež meno. Gróf John Montagu bol štvrtým grófom v Sandwichi - lokalite neďaleko Doveru na juhovýchode Anglicka. Stal sa známy najmä tým, že bol závislý od gamblerstva. Keďže nechcel odísť od kartovej hry pri stole, požiadal svoje služobníctvo, aby mu urobili niečo na občerstvenie, čo bude môcť držať v ruke a pritom ďalej sedieť pri stole a hrať. V roku 1762 sa tak oficiálne zrodilo jedlo, ktoré zdedilo po tomto grófstve aj meno – sendvič. Nebol to však Montagov vynález. Počas svojich ciest po Stredomorí videl Grékov a Turkov, ako dávali syry, mäso a rôzne omáčky medzi vrstvy chleba a to bolo zrejme jeho hlavnou inšpiráciou.

Flaguette očarí najmä svojou nadýchanosťou

Foto: Fresh Corner

Francúzske pečivo flaguette (čítajte „flaget") je akýsi francúzsky malý bochník chleba pre jedného, ktorý si užijete najmä vďaka jeho ľahkosti. Žiadne hutné ani chrumkavé pečivo, ktorým si poraníte ďasno. Čakajte nadýchané cesto, cez ktoré sa schuti zahryznete do jeho chutných náplní. A čím je ideálne flagetku naplniť?

Jednou z možností sú kúsky bravčového rezňa, pri ktorých nesmie chýbať zdravá zelenina ako listový šalát, červená paprika či kyslé uhorky. Chuť tomu celému dodá horčicový dressing.

Inou možnosťou je hovädzia šunka s paradajkami, rukolou a jarnou cibuľkou a pochopiteľne, veď sa inšpirujeme Francúzskom, opäť horčicový dresing.

Na cesty však flagetky pripravíte aj podľa vlastnej fantázie či podľa systému „čo chladnička dala". A ak vás prepadne hlad nepripravených alebo nemáte na prípravu jedla na cesty čas či chuť, vždy sa môžete zastaviť na čerpacích staniciach Slovnaft. Oba druhy vyššie spomenutých „flagetiek" nájdete aj na vybraných Fresh Corneroch na Slovensku. Tam nájdete oba druhy vyššie spomenutých „flagetiek" a k tomu dobrú kávu či niečo dobré na pitie, aby ani vám na cestách nechýbala energia.

Fresh Cornery 1000x v Európe

Foto: MOL Group

Ak sa v lete vydáte na dovolenku do Česka, Chorvátska, Maďarska, Slovinska či Rumunska, alebo exotickejšej Bosny a Hercegoviny či Čiernej Hory, po ceste stretnete mnoho miest s logom Fresh Corner na čerpacích staniciach MOL, INA, Tifon a EP.

To vďaka tomu, že tento koncept občerstvení skupina MOL buduje systematicky, vo všetkých krajinách svojho fungovania. A tak ich počet narástol už na celú tisícku. Bez ohľadu na to, aké horúce bude leto, v týchto krajinách si môžete byť istí, že v nich vždy nájdete kútik na svoje občerstvenie.

AMI MÉG ÉRDEKELHET