Egy csepp olaj a természetért

A használt olajat a mosogatóba sem önthetjük, és a kukába sem dobhatjuk ki. Mihez kezdjünk hát a lakoma után maradt sütőolajjal?

szakács olajban süt
Fotó: 123rf

Vigyük el a benzinkútra, így nemcsak a természetet nem károsítjuk vele, de még újra is hasznosítják.

A Slovnaft specializált gyűjtőhelyein 2011-ben hozzávetőleg 300 kilogramm használt sütőolajat adtak le. A következő időszakban a gyűjtésbe a töltőállomások is bekapcsolódtak, ennek következtében 2014-re a leadott olaj mennyisége már az egy tonnát is elérte, 2019-ben pedig már több mint 77 tonna olajat sikerült így összegyűjteni. A kedvező trend ellenére azonban még van min javítani, az egy főre jutó leadott olajmennyiség ugyanis tavaly csak 14 grammot tett ki, miközben az éves fogyasztás fejenként meghaladja a 14 kilogrammot. A gyűjtés teljes időszakát vizsgálva az összesített adatok valamivel pozitívabb képet mutatnak: nem egészen tíz év alatt a Slovnaft projektjének köszönhetően Szlovákiában összesen 263 tonna olaj került leadásra, ami fejenként 48 grammot jelent.

Miért gyűjtsük az olajat?

A használt sütőolaj gyakran befőttesüvegekben, majd pedig a kommunális szemétben végzi, rosszabb esetben pedig a lefolyóba, ezt követően pedig a csatornarendszerbe kerül, ahol a csövek falára ragadva újabb szennyeződések is megtapadnak rajta. Londonban már jól ismerik ezt a helyzetet, a csatornákban rendszeresen óriási zsírdarabok és más szennyeződések okoznak dugulást. 2013-ban Nagy-Britannia fővárosa alatt egy 15 tonnás rög alakult ki, amely 2017-re már 130 tonnát nyomott, a hossza pedig elérte a negyed kilométert. Szlovákiában ilyen gigantikus „dugót" még nem találtak, a csövek megtisztítása azonban nem kis összegeket emészt fel. Ráadásul a zsírok a csatornában bomlásnak indulnak, ez pedig bűzzel jár, ami megkeseríti a városlakók életét és odavonzza a rágcsálókat. A kiöntött olaj és egyéb zsíros anyagok a szennyvíztisztítókban is gondokat okoznak. A víz felszínén kialakuló réteget munka- és költségigényes módszerekkel még azelőtt el kell távolítani, mielőtt a víz a biológiai szűrőkbe kerülne, ellenkező esetben károsodhatnának a filterek.

A Slovnaft projektjének köszönhetően nem egészen tíz év alatt Szlovákiában összesen 263 tonna olaj került leadásra.

Fotó: 123rf

A karácsonyi különlegességek készítésekor is ügyeljünk a környezeti lábnyomunkra!

Hogyan gyűjtsük az olajat?

A 253 Slovnaft töltőállomás közül 212 állomáson van mód használt sütőolaj leadására. A rántáshoz vagy a fritőzben használt olajat a benzinkút személyzete veszi át, fontos azonban, hogy az átszűrt olaj száraz és tiszta műanyag flakonban kerüljön leadásra, különben olyan szennyeződések maradhatnak benne, amelyek megakadályoznák további feldolgozását. Az olajból ugyanis a Meroco cég gázolajba kevert bioüzemanyag-adalékot állít elő. Ezt azért keverik az üzemanyaghoz, hogy csökkentsük a kőolajból készült anyagok fogyasztását, ezek ugyanis hozzájárulnak a globális felmelegedéshez.

AMI MÉG ÉRDEKELHET