Vonzó hibrid: Peugeot a plasztika után

Azért egy Peugeot mindig Peugeot marad...

Fotó: Peugeot

A Peugeot 3008 Hybrid4 egyrészt jól is néz ki, másrészt még ereje is van.

A francia gyártó az ellentmondásos első generáció autói után a másodiknál már jóval attraktívabb modelleket alkotott, amelyek felveszik a versenyt a konkurenciával. A ráncfelvarrásnak köszönhetően még ütősebb lett az egyébként is sokat dicsért dizájn. Az új elülső hűtőmaszkról eltűnt a keret, így a vonalvezetés törés nélkül megy át a fényszórókba, és a csak a Peugeot-ra jellemző „oroszlánfogakba”.

Ha már a világításnál tartunk: alapfelszereltségben is LED-fényekkel számolhatunk. Magasabb felszereltségben pedig megjelennek a Full LED fényszórók és a Peugeot Full LED Technology. Ez utóbbi a hátsó lámpák 3D-s hatását, az elülső fényszórók automata magasságszabályozását és a kanyarok plusz megvilágítását jelenti. Érdekesség, hogy a ködlámpák funkcióját a rendes fényszórók vették át, a hátsó ködlámpa bekapcsolásakor pedig alacsonyabb intenzitású üzemmódba váltanak. Az autó egy egész sor új vagy felturbózott asszisztensrendszert kapott, ilyen például – az ebben a szegmensben egyedülálló – a gyalogosokat és az állatokat is felismerő éjjellátó asszisztens.

​Kicsit másképp, de sikeresen

A beltér gyakorlatias és hasznos innovációival kifejezetten kellemes meglepetést okozott. Központi eleme az i-Cockpit, azaz a digitális műszerfal megújult változata. A 3008-as hibridhez már alapfelszereltségben is 12,3 colos a kijelző és bőrkormány jár. De pont a volán az, amely megoszthatja a rajongótábort, mivel kisebb és a korábbinál alacsonyabban található. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a műszerfal kimondottan jó grafikája a kormány felett átnézve válik láthatóvá, ami nem egy megszokott megoldás. Nem kell tőle megijedni, néhány rövid út alatt gyorsan eltűnik a kezdeti furcsa érzés. Bár első látásra mi sem repestünk az örömtől, a 3008-as kormányának forgatása lett az autóval kapcsolatban az egyik legkellemesebb élményünk. De erről majd később.

Visszatérve a beltérhez – nagyra értékeljük a kényelmes üléseket és a jól megtervezett 400 literes csomagtartót, továbbá a minőségi anyagokat, az igényes kialakítást, az Alcantarát, a hársfa valósághű imitációját, a varrásokat, a krómot… Minket a leginkább a középső szellőzőnyílások kapcsológombjai fogtak meg.

2024 Peugeot 3008 SUV review

www.youtube.com

2024 Peugeot 3008 SUV review2024 Peugeot 3008 SUV review

Kormányozz!

És most forgassuk meg a már említett volánt. A sebességváltó nagyon pontosan, erőteljesen működik, sokat elmond az autó aktuális viselkedéséről. A Peugeot a kanyarokban is felettébb magabiztosan viselkedett, mintha maga csábítana tempósan vezetésre. A futómű kellően kemény a crossover irányváltásainak lekövetéséhez, ugyanakkor az egyenetlenségek kiszűrésével megfelelő kényelmet biztosít az utazáshoz.

A futómű viselkedését mindezeken túl már csak a motor befolyásolja. A könnyebb, benzines modellek a kanyarokban teszik gyorsabbá az autót, a nehezebb hibiridek pedig az egyenesekben, és fordítva. Az általunk tesztelt 300 (nem tévedés, háromszáz!) lóerős hibriddel gyönyörűen lehetett előzgetni, hisz szűk hat másodperc alatt gyorsul százra. A közel két tonnát azonban nemcsak a fékek érezték meg a kanyarokban, hanem mi is. Az automata váltónak azonban semmit sem vethetünk a szemére.

​Jól sikerült hibrid meghajtás

A tesztelt 3008-as modell 1,2 literes, háromhengeres benzinmotorral, 1,5 literes, négyhengeres dízellel vagy 1,6 literes, négyhengeres plug-in-hibriddel kapható. Az utóbbi esetében egy vagy két elektromos motor segíti a meghajtást. Ettől függően lehet a 3008-as elsőkerék-meghajtású, 225 lóerős vagy négykerék-meghajtású, 300 lóerős teljesítménnyel. Bármelyik verzióról is legyen szó, az akkumulátoruk kapacitása 13,2 kWh. Ez városi forgalomban reálisan 45 kilométer megtételére elég, vagy (irreális) 65 kilométerre tisztán elektromos üzemmódban. Wallboxon keresztül két óra alatt tölthető fel, 230 voltos háztartási árammal hét és fél óra alatt. Kellemes meglepetés volt, hogy a reggeli hidegben a belső égésű motor használata nélkül is el tudtunk indulni; utóbbi csak a gázpedálra taposás után kapcsol be (ez az ún. kickdown). Ezzel természetesen csak elektromos üzemmódban számolhatunk. Hibrid üzemmódban az autó a kétfajta meghajtási mód közül mindig az adott helyzetben hatékonyabbat választja. Az akkumulátor töltöttségi szintje megőrizhető vagy – a belső égésű motor segítségével – akár fel is tölthető. Ugyancsak a 3008-as javára írható a hibrid rendszer hibátlan működése. Az autó fogyasztása ráadásul teljesen lemerült akku mellett is visszafogott maradt. Városban (100 km-rel számolva) öt literen volt tartható, s városon kívül is csak 0,5–1 liter benzinnel fogyasztott többet. Egyedül az autópálya jelentett neki gondot, ott nyolc liter fölé ugrott a fogyasztása. Akár ezt nézzük, akár a kocsi felszereltségét, akár az autó használhatóságát, a plug-in-hibrid megfelelő választásnak tűnik.

Megéri?

A plug-in-hibridekkel kapcsolatban általában sok – megalapozott vagy alaptalan – kritika fogalmazódik meg. Az ilyen meghajtású modelleket államilag is támogatják, noha – állítólag – tulajdonosaik igen ritkán kapcsolják rá őket az elektromos hálózatra.

Nem is ebben látjuk a rendszer gyengéjét, azzal semmi bajunk. Rövidebb távolságokra az olcsóbb, elektromos meghajtás, hosszabbakra a benzines kell, tiszta ügy. Minél kevesebb hideg indítással, minél kevesebb üresjárattal a dugókban. A nagyobb tömegtől eltekintve a hibrid mindkét „világból” a legelőnyösebb tulajdonságokat teszi a közösbe. A gond akkor kezdődik, ha az árcédulára pillantunk. Míg a Peugeot 3008-as benzines, automata váltós alapmodellje 34 ezer euróba kerül, a plug-in-hibrid ára kilencezerrel magasabban kezdődik. (Az eltérő felszereltségeket figyelmbe véve a különbség kisebb, hatezer eurós.) Hogy megtérüljön a befektetés, ahhoz tíz év alatt napi 40 kilométert kellene megtenni tisztán elektromos meghajtással. Vagy öt éven keresztül napi 80 kilométert. Bárhogy számolunk is, ez kerek 150 ezer kilométert jelent.

Sophie választása a 3008-asnál abban áll, hogy a piacon nagyon keresett négykerék-meghajtás épp a plug-in-hibridhez jár egy csomagban, ráadásul a legnagyobb teljesítményű verzióhoz. A felszereltségtől függően így akár 50 ezer eurós végösszeggel is számolhatunk.

Mi a megoldás?

A tesztelt hibrid kitűnő autó, remek crossover. Plug-in-hibridként széles felszereltséggel, komoly teljesítménnyel kimondottan praktikus autó. Az adott árkategóriában viszont óriási a konkurenciája, nem biztos, hogy épp a 3008-asra esne a választásunk. Akinek mégis, az persze nem fog csalódni.

Névjegy: ​Peugeot 3008 Hybrid4

Motor: 4 hengeres, benzines, turbó
Hengerűrtartalom: 1598 cm3
Max. teljesítmény: 147 kW (200 LE) 6000 ford./perc
Max. forgatónyomaték: 300 Nm 3000 ford./perc
Max. rendszerteljesítmény: 221 kW (300 LE)
A rendszer max. forgatónyomatéka: 520 Nm

Tengelytáv: 2675 mm
Csomagtér-kapacitás: 395 l

Váltómű: automata, 8 sebességes
Max. sebessség: 240 km/h
Gyorsulás: 0–100 km/h 5,9 s

Gyári fogyasztás: 1,3–7,0 l/100 km
Tesztfogyasztás: 4,5 l/100 km

Alapár: 32 290 euró

A tesztelt modell ára: 49 990 euró

AMI MÉG ÉRDEKELHET