Vodopád priamo v dedine: Hrhovský vodopád

V Slovenskom krase sa nachádza dedina, s jedinečným prírodným úkazom. Hrhov sa môže pýšiť vodopádom medzi domami v centre obce. Obec sa nachádza medzi Rožňavou a Moldavou nad Bodvou a vyviera tu takmer 15 metrový vodopád, ktorý vás očarí nie len svojím umiestnením, ale najmä krásou.

Foto: PeterAdamčík senior / Slovenskykras.eu

Hrhovský vodopád je najväčším a najvýdatnejším vodopádom v Slovenskom krase. V samotnom srdci obce sa neustálym usadzovaním travertínu počas 5 000 rokov vytvárala 16 metrová hrubá vrstva. V minulosti sa z neho stavali pivnice. Vďaka jeho ťažbe vznikol mohutný Hrhovský vodopád s nádhernými kaskádami.

Ako sa sem dostať?

Foto: Košice región

Aby ste sa k vodopádu dostali, netreba vám žiadnu extra kondičku a prechádzku zvládnu aj tí najmenší či mamičky s kočíkmi. Od centra obce vedie k vodopádu žltá turistická trasa, ktorá vás za pár minút dovedie k nádherne vybudovanej drevenej bráne. Od nej je to už len pár krokov k vodopádu. V jeho okolí vybudovali obyvatelia dláždenú trasu s lavičkami a tak si tu môžete ani nie tak oddýchnuť ako vychutnať si výhľad na mohutný prírodný živel a priam rozprávkové prostredie.

Čo ste o vodopáde určite netušili

Foto: Košice región

Hrhovský vodopád sa napája na vyvieračku Féj a tečie skoro v strede dedinky. Po výdatných dažďoch tu voda dosahuje rýchlosť až tisíc litrov za sekundu. Vyvieračka Féj, tiež prezývaná ako Veľká hlava, je jednou z najvýdatnejších vyvieračiek v celom Slovenskom krase. Voda v minulosti poháňala 4 mlyny a dnes zásobuje obec Hrhov pitnou vodou. V okolí vodopádu a vyvieračky sa našli viaceré skameneliny, ale aj archeologické nálezy.

Kam vyraziť v okolí Hrhovského vodopádu?

Foto: Košice región

Keďže vám výlet nezaberie veľa času, odporúčame prebádať tunajšie okolie. Hrhovská vyvieračka je prepojená so 186 metrov hlbokou jaskyňou Čertova diera, ktorá sa nachádza 5 kilometrov severovýchodne na okraji planiny vo výške 780 m.n.m.. V blízkej Rožňave spoznáte banícku históriu kraja v Baníckom múzeu, južne od Rožňavy sa nachádza atypický prírodný výtvor jazero Farárova jama, východne zas Husitský kostolík Lúčka, ktorý kedysi slúžil ako pevnôstka Jana Jiskru z Brandýsa a jeho vojska zloženého z bývalých husitov.

AMI MÉG ÉRDEKELHET