9 tipp, hogy kibírd a hőséget a nyaralás alatt

Végülis nem szenvedni jöttél, hanem pihenni, nem igaz?

hőség
Fotó: Shutterstock

Bár idén nyáron a brutális hőség után viharok és árvizek sújtják Európát, attól nem kell tartanunk, hogy a következő időszakban és a jövendő években nem csap le ránk a kánikula. És mivel a nyaralás időpontját általában borzasztó nehéz tologatni az időjárás függvényében, itt van 9 tipp, ami segíthet túlélni a 30-40 fokokat. 50 fok környékén költözzünk be egy barlangba.

1. Hűtött folyadék

Azt talán mondanunk sem kell, hogy a hőségriadó alatt a legmelegebb órákban ne legyél kint a szabadban. Szépen tedd fel a lábadat délelőtt 10 és délután 3 között és olvass, kártyázz vagy esetleg menj hűtött múzeumba, moziba! Előző este tegyél be 2-3 megtölötött, félliteres vizes palackot a fagyasztóba. Mire reggel kiveszed, jéggé fagy, viszont lesz hideg innivalód egész délelőtt, amíg a városban mászkálsz vagy a parton pihensz.

35 fokos hőség fölött 3-4 litert kell inni naponta.

2. Elég a barnulásból.

Akármilyen szép színt szedtél már össze a nyáron, sose lépj ki úgy a szabadba, hogy nem kened be magad 50 védőfaktoros naptejjel. Extrém az UV-sugárzás is, nem csak a hőmérséklet.

3. Védd magad ruhával!

Szerezz be nagyon vékony, természetes anyagú kendőket és hosszú ujjú, jól szellőző ingeket (igen, jól olvasod) és nagy karimájú kalapot. Ezek kötelező kellékek lesznek idén nyáron! A sivatagi népek – akik mindig is ilyen forróságban éltek – is selyem vagy lenvászon kaftánokban, ingekben sétálgatnak a napon, hogy védjék az erős naptól a bőrüket.

4. Most könnyebb egészségesen enni

Fotó: Shutterstock

Mediterrán országokban nem lesz nehéz dolgod, hogy könnyű, lédús és vitaminokban gazdag ételek közül válogathass hőségriadó alatt. A szervezetünk ilyen melegben a hőleadással és a keringés normális fenntartásával van lefoglalva, nem hiányzik a testednek, hogy az emésztésedet is leterheld. Étkezz úgy, mint a helyiek: reggelizz valami táplálót és könnyűt, az étkezést zárd friss gyümölccsel. Ebédre csak egy szendvicset vagy salátát kérj a kávézóban vagy a büfében, és este 8 után egyél valami tartalmas, de könnyen emészthető ételt, például sült halat, zsírszegény húst zöldséggel, salátával.

5. Nyáron meleg van...

Ki ne látott volna már nyaralásból hazatérő náthás, köhögő embereket... Akármilyen meleg van, ne hűtsd a szobát és az autót a kinti hőmérséklethez képest 10 fokkal hidegebbre. (Az ideális 6-8 fokos hűtés lenne, de lássuk be 48 fokban a 38 sem tűnik túl barátinak.)

6. Pótold a sókat!

Fejfájást, szédülést, izomgörcsöket okozhat, ha ilyen melegben nem pótolod az ásványi anyagokat.

A fokozott izzadással rengeteg sót és ásványokat veszítünk. Vigyél magaddal mindenhova drogériában vagy patikában kapható elektrolitport, amit bármikor megihatsz egy pohár vízben feloldva, vagy ha nincs nálad ilyen étrendkiegészítő, akkor vegyél sportitalt.

7. Hűtsd magadat!

Ilyenkor ér naponta többször is lezuhanyozni! Ha erre nincs lehetőséged, akkor vigyél magaddal egy mini törülközőt, amit utcai csapoknál, kutaknál bevizezhetsz és naponta többször frissítsd fel magad vele. Viszont sose áztasd magadat szökőkutakban és ne is moss a vizében kezet vagy arcot, mert azt a vizet nem tisztítják rendesen!

8. Napszúrás?

Úgy érzed, gyenge és étvágytalan vagy, rossz a közérzeted, fáj a fejed? Valószínűleg már hőgutával küzd a szervezeted – ilyen esetben maradj zárt, árnyékos helyen, ahol van egy kis légmozgás, akár ventilátor által. Igyál akkor is, ha nem esik jól és egy napig ne menj napra! Ha nem javul az állapotod, mindenképp keress fel egy orvost!

9. Sportolj módjával!

Az aktív programok és a napi edzés is várhat, amíg el nem vonul a forróságot okozó ciklon! Ha nem bírod ki, hogy ne mozogj hőségriadó alatt, menj este és reggel úszni, SUP-ozni, kajakozni vagy eddz a hoteled klímás fitnesztermében. Amennyiben nem szállodában laksz, keress egyet a közelben és bátran kérdezz rá, hogy nem megszálló vendégként, de fizetés ellenében esetleg nem használhatod-e a termet!


AMI MÉG ÉRDEKELHET