Cesty stvorené pre cyklistov

Cyklisti na Slovensku si pri vytláčaní z ciest autami často povzdychnú a túžobne si predstavia infraštruktúru, ktorá je stavaná priamo pre cyklistov. A nejde tu len o cyklochodníky, ale spôsoby, akými pre cyklistov stavbári prekonávajú rieky, hory, či pomáhajú jazdiť v tme.

Foto: Shutterstock

S bicyklom sa spájajú rôzne výzvy. Ak ho nechcete využívať len na šport, ale aj pre mikromobilitu a teda dochádzanie do práce, školy, či mesta, potom snívate o infraštruktúre, ktorá je bezpečná ako v Amsterdame a rozvinutá ako v Kodani. Európa je však v popredí cyklistickej infraštruktúry aj inde.

Cyklistické mosty, Holandsko

www.youtube.com

bird's-eye view Hovenring Eindhoven (the Netherlands) designed by ipv Delft

V Holandsku pre cyklistov urobia takmer čokoľvek. O neuveriteľnom architektonickom počine v podobe padacieho a klenutého mosta Melkweg v Purmerende sme už písali. V meste Eindhoven však nájdete iný kus architektúry, ktorá je funkčná a zároveň vám dá chuť si ju odfotiť na svoj Instagram. Hovenring síce na prvé počutie mykne kútikmi úst každého Slováka, no pri pohľade na toto dielo zabudnete na názov. Ide totiž o kruhový objazd pre cyklistov, ktorý je zdvihnutý nad cestu a odbočiť z neho môžete na štyri smery. Tisíc tonová konštrukcia má v strede 70 metrový stĺp a zachytenie pomocou lán. A v meste, v ktorom sídli centrála korporácie Philips, nesmú chýbať ani svetlá. Stĺp aj cesty sú tak osvetlené spôsobom, že sa stavba vyníma ako výnimočný architektonický prvok aj za tmy.

Cyklistické tunely, Španielsko a Veľká Británia

www.youtube.com

Bicycle path tunnel Donostia/San Sebastian

V severošpanielskom meste San Sebastián, neďaleko francúzskych hraníc, nájdete unikátny cyklistický tunel. Meria 840 metrov a je súčasťou revitalizovanej železničnej trate, ktorú mesto premenilo na dvojkilometrový cyklistický chodník pre zlepšenie dochádzania obyvateľov do centra na bicykloch. Tunel je vymaľovaný do bielej farby, strážený 29 bezpečnostnými kamerami a medzi jedenástou večer a siedmou ráno je zatvorený. Baskický San Sebastián pritom nie je žiadna metropola. V tomto meste žije asi 180 000 ľudí a v jeho širšom okolí necelý pol milión. Tunel však denne využije množstvo študentov miestnej univerzity, aj pracovníci neďalekých výrobných podnikov.

Iné známe cyklistické tunely, ktoré tiež vznikli z pôvodnej železnice, nájdete v britskom meste Bath. Pod názvom The Two Tunnels Greenway tu nájdete skutočne dva tunely. Devonshire tunel je charakteristický svojimi zákrutami, kým Combe Down Tunnel má dĺžku viac než jeden a pol kilometra. Po ceste vás však sprevádzajú rôzne hudobné a svetelné inštalácie, ktoré vám zamestnajú myseľ. Tento chodník vás vyvedie z centra mesta smerom na juh, na anglický vidiek a pokračuje až k pobrežiu v Bournemouth. Na severe sa napája na Národnú cyklistickú sieť v smere na Bristol.

Svietiaci chodník, Poľsko

www.youtube.com

Świecąca ścieżka rowerowa

Ani v susednom Poľsku sa nebáli investovať do cyklistickej infraštruktúry o niečo naviac. V meste Lidzbark Warminski, asi 150 kilometrov východne od Gdansku, si poradili s nočným osvetlením chodníka po svojom. Namiesto svetiel na chodník svieti cyklochodník samotný. Postaral sa o to špeciálny povrch, ktorý sa cez deň nabíja zo slnka a v noci dokáže žiariť modrou farbou až po dobu desiatich hodín. Ide len o testovací úsek, ktorý meria asi 100 metrov. Ak sa osvedčí, možno sa samosvietiace chodníky stanú novým štandardom.

AMI MÉG ÉRDEKELHET