Rozbieha sa sezóna nádchy: Naozaj pomôže slepačia polievka?

Polievka nie je liek, ale jej blahodárne zdravotné účinky nemožno poprieť.

Foto: Shutterstock

Či už hovoríme o nádche, bolesti hrdla alebo horúčke, nejakým spôsobom v každej kultúre príde do reči slepačia polievka, ktorá má pomôcť pri uzdravení. Výskumníci Daytonskej univerzity sa pozreli na to, či je to naozaj tak.

S blížiacimi sa zimnými mesiacmi ochorie čoraz viac ľudí. Vtedy sa takmer každému inštinktívne žiadajú horúce polievky, a z nich konkrétne slepačia, ktorá pripomína detstvo.

Otázka je, či sa táto klasika naozaj podieľa na uzdravení nášho organizmu, alebo je to len legenda.

UPRAVUJE CHUŤ DO JEDLA

Slepačia polievka má mnoho zdravotných výhod. Jedna z nich je, že upravuje chuť do jedla. V prípade akútnych ochorení vznikajú v tele zápaly a tie spôsobujú nechutenstvo. Na to, prečo si vtedy vyberáme práve slepačiu polievku, má vplyv to, že práve mäsová chuť, typická pre toto jedlo, dokáže odstrániť toto nechutenstvo.

ZNIŽUJE ZÁPAL

Foto: Pexels

Slepačia polievka má vo svete mnoho podôb.

Zápal je prirodzená odpoveď organizmu na poranenie alebo ochorenie, keď do zapáleného tkaniva prenikajú biele krvinky s účelom liečenia. Zároveň v nosných kanálikoch môže nižšia aktivita bielych krviniek znížiť vznikajúci zápal. Je zaujímavé, že výskumy dokázali, že slepačia polievka má schopnosť znížiť počet bielych krviniek, ktoré putujú do zapáleného tkaniva.

PREČO SLEPAČIA POLIEVKA POMÁHA? 

Slepačia polievka zaberie naozaj vtedy, keď je pripravená z viacerých surovín.

Kým sliepka znamená hodnotné bielkoviny, v zelenine, ktorá sa považuje za antioxidant, sa vyskytujú mnohé vitamíny a minerály. Cestovina, ktorá sa dostane do polievky, predstavuje zase ľahko stráviteľný zdroj sacharidov, z ktorého môže organizmus čerpať energiu a vie ju využiť na regeneráciu.

V neposlednom rade umocňujú pôsobenie polievky aj bylinky, ktoré zvyšujú teplotu dýchacích ciest a uvoľňujú vrstvu hlienu, ktorá je pri takýchto ochoreniach bežná.

Takže na základe tohto všetkého možno konštatovať: slepačia polievka naozaj pomáha pri uzdravení sa.

AMI MÉG ÉRDEKELHET