Aj vodiči potrebujú kvalitné palivo

Leto je čas dlhých jázd za volantom pri cestách na dovolenky aj na výlety. Okrem vášho auta si zaslúži kvalitné palivo aj vodič. Po dni plnom dobrodružstiev totiž posádka zvykne padnúť v aute únavou a kým si iní spokojne zdriemnu, vodič to musí ešte bezpečne odkrútiť domov. Tu sú tipy na to, čo jesť za volantom.

Foto: Marián Vejčík

Život cestovateľov je o neustálom pohybe. Kým auto udržujú v pohybe kvalitné palivá, vodičov musí držať pokope to správne jedlo. Ak vás čaká dlhý a náročný deň aj za volantom, asi máte tendenciu sa ráno poriadne najesť. Alebo necháte hlad zájsť tak ďaleko, že to stočíte k prvému rýchlemu občerstveniu. No ani jedno nemusí pre vás byť práve tá najlepšia voľba.

Čo jesť pred rannou cestou

Foto: unsplash

Ak si na ráno doprajete ovsenú kašu s ovocím, urobíte dobre. Okrem pomaly uvoľňovanej energie si doprajete poriadnu porciu vlákniny. Tá je aj v ovocí a práve vláknina pomáha uvoľňovať energiu postupne. A tak si doprajte aj letné sezónne ovocie ako marhule, čučoriedky, jahody alebo pokojne aj banány. Tie sú bohaté na vitamín B, ktorý upokojí váš nervový systém. Obsahujú tryptofán, proteín, ktorý telo mení na serotonín. Šťastný vodič znamená dobrý vodič. Navyše majú banány veľa draslíka, ktorý pomáha vyrovnávať hladiny minerálov a tie zas stabilizujú srdečný pulz a uvoľnia viac kyslíka do mozgu. Ak ste už na cestách a nervový systém a energia ide nadol, zastavte na čerpacej stanici Slovnaftu, MOL alebo INA. Všade tam nájdete privátnu značku Jim. Tento energetický nápoj má silu espressa a obsahuje 5 vitamínov skupiny B – B2, B3, B5, B6 a B12 – pre zníženie únavy a vyčerpania. Je bez konzervačných látok a verzia ZERO je bez cukru a aspartámu.

Čo si dať na obed či večeru pred cestou

Foto: unsplash

Ak vyrážate až na obed či podvečer, doprajte si dobrú rybu so šalátom. Mastné ryby a morské plody sú nevyhnutné pre dobré fungovanie mozgu a koncentráciu, ktorá je na cestách základom. Preto skúste jeden z receptov z lososa, pstruha alebo makrely. Zeleninový šalát vám k tomu dodá vlákninu a vitamíny, no nezaťaží trávenie.

Ak ste už na ceste a nechcete vyhladovať tak, že potom zjete extra menu rýchleho občerstvenia aj s obsluhou, majte v aute niečo na vyjedanie, čo môžete kedykoľvek odložiť. Pozor však na veci, ktoré sa roztopia v teple, ako čokoláda. Hoci tmavá čokoláda je skvelá na mentálnu pozornosť, znižuje stres obsahom horčíka a vylučuje endorfíny, radšej ju zjedzte hneď po vyjdení z čerpacej stanice a v aute ju neskladujte. Naopak, do zásob v aute si doplňte zemiakové čipsy. Nie sú tou najzdravšou voľbou, ale zato vám v aute vydržia, dobre sa o ne delí s celou posádkou a akékoľvek teploty im nevadia. Ak ste cestovateľmi, určite budete chcieť čipsy s cestovateľskou príchuťou. Čipsy Crunch&Go si môžete vybrať slané, paprikové, smotanové, s cibuľkou, aj light so zníženým obsahom tuku. Rýchlo tak zaženiete hlad, kým si dáte normálne jedlo. A čo je na nich cestovateľské? Soľ. Tá totiž pochádza zo známej soľnej bane Parajd v rumunskej Transylvánii. Táto soľ obsahuje až 84 rôznych minerálov a v Transylvánii sa nachádza viac ako 20 miliónov rokov.

Vodiči fungujú na H2O

Foto: Shutterstock

Na cestách máte dnes viac možností sa najesť než kedykoľvek predtým. Rôznorodé hotdogy, káva so sebou a najnovšie aj chutné zapekané panini. Vyberte si, na čo máte chuť – nikdy však nezabudnite na vodu. Britská štúdia preukázala, že dehydrovaný vodič robí šoférske chyby rovnako ako po 4 pohároch vína. Spomalené reakcie a ospalosť vedú k prekročeniam jazdy v pruhu, neskorému brzdeniu či nevšímavosti k ostatným účastníkom, a teda aj k nehodám. Ak niečo nesmie vo vašom aute chýbať, je to voda. Vďaka zálohovaniu fliaš na Slovensku sa nemusíte báť svojej ekologickej stopy z PET fliaš. Okrem toho sa vďaka vode môžete vybrať na jeden z 15 pobytov do Tatier alebo vyhrať jednu z 50 palivových kariet. Stačí si na slovnaftke zakúpiť dve minerálne vody Budiš, Fatra alebo Gemerka. To platí pre ľubovoľnú kombináciu týchto minerálnych vôd zakúpených na čerpacích staniciach Slovnaft do konca júna 2022.

Potom stačí už len poslať SMS na tel. číslo +421 940 682 333. Súťažná SMS musí mať tvar: „BUDISmedzeraDD.MM.RRRRmedzeraHH:MM(napríklad: „BUDIS 24.4.2022 15:10“). Zapojiť sa kúpou dvoch výrobkov môžete ľubovoľne veľakrát.

AMI MÉG ÉRDEKELHET