Jön az Apple autó. A kérdés csak az, mikor.

A dizájnra egész biztosan nagy hangsúlyt fektetnek majd, ahogy a hatótávolságra is.

Évek óta kering pletykaszinten, de egy évvel ezelőtt közleményben is jelezte az Apple, hogy szeretnének kiharapni egy darabot az autó szegmensből is. Az elmúlt időszakban pedig az autóipar neves szakértői is csatlakoztak az Apple-csapathoz, ami annak a jele, hogy a fejlesztés már előrehaladott állapotban van. De vajon mire számíthatunk a különutas márka autójától, és mikor ülhetünk bele?

Rengeteg a találgatás, de vannak azért kiszivárgó információk az Apple-autó projektjéről. A Reuters forrásai szerint 2024-re dobja piacra a cég az autót, de a neves Apple-elemző, Ming-Chi Kuo úgy véli, hogy legkorábban 2025-ben vagy még később mutatják csak be az Apple-autót.

A szoftverfejlesztő cég bebiztosítja magát: a tervezésben már tapasztalt autógyártó cégre támaszkodik, de még nem tudni, melyik autócég lesz a befutó. A Hyundai-jal például hosszasan tárgyaltak, de arról nem adtak ki közleményt, hogy szerződést kötöttek volna, valószínűleg nem csak a dél-koreai vállalattal próbálnak egyezkedni.

www.youtube.com

Apple iCar 2021 - Final Update Is Here! (Apple Car)

Szakértőgárda Apple-módra

Az Apple 2014 óta dolgozik egy elektromos autón, rengeteg tanulmány készült a projekthez – nagyjából 1000 szakértő bevonásával indult a munka, de mivel a cégben folyamatosan dúlnak a belső viszályok, többször is voltak vezetői cserék, az Apple-autó projekt lelassult, sőt 2016-ban olyan hírek szivárogtak ki, hogy a terv a fiók mélyére került. Aztán 2020 decemberében kiderült, hogy újraélesztették a terveket, és folytatódik a fejlesztés.

Ahogy mindig, az Apple most is korszakalkotó újdonságot akar piacra dobni, ebben is ők akarnak lenni a legjobbak, legkorszerűbbek, na és persze a dizájn sem lesz másodrangú – ehhez az kell, hogy egy olyan biztonságos, elektromos önvezető autót fejlesszenek ki, amelynek a hatótávolsága sokkal hosszabb, mint az eddig a piacon elérhető többi elektromos autóé. A cég vezető AI-mérnöke, John Giannandrea áll a projekt élén, és az Apple Watch kitalálója és fejlesztője, Kevin Lynch is csatlakozott hozzá. A chipek és a processzorok terén a jól megszokott és továbbfejlesztett Apple-termékekre támaszkodnak, csak az eddiginél nagyobb teljesítményre kell törekedniük.

Hogy fog kinézni az Apple-autó?

Ezzel kapcsolatban persze csak találgatások vannak, hiszen nincs még egy olyan cég a világon, amelyik ennyire titkolná és védené az új termékei dizájnját, de a Vanarama dizájn cég megálmodta, hogy az eddigi hírek alapján milyen lesz a pedál és normális kormány nélküli önvezető autó. Az Apple-autó dizájnja biztosan futurisztikus és meglepő lesz, ami nem biztos, hogy az autópiacon is bejön, hiszen autók terén mindig kicsit konzervatívabbak a piaci elvárások.

Egyértelmű, hogy az Apple-autó a Teslát akarja lekörözni és valóban versenytársak lesznek, na de melyik önvezető autó jön ki majd nyertesen a versenyből?

+1 kérdés: Visszatér a Zsigulik kora?

Felmerül a kérdés, hogy ha egy-egy új Iphone piacra kerülésekor az emberek az utcán éjszakáznak, hogy mielőbb hozzájuthassanak az eszközhöz, hogyan fog ez működni az autóknál? Az Apple alapvetően a lojális és kompatibilitási kérdések miatt is nála maradó vásárlóira-rajongóira számíthat: lehet, hogy az Apple-autóra is hosszú listán kell majd várakozni, mint nagyszüleink idejében a Zsigulikra? És mit csinál a kelet-európai ember, ha az autót nem szabad szétszerelni, ahogy a telefont sem?

AMI MÉG ÉRDEKELHET