Kam chodí Santa Claus v lete

Možno je to klišé, ale je to tak: Sydney je neprehliadnuteľná zastávka na výlete do Austrálie. Mnoho ľudí ho považuje za najkrajšie mesto na svete, a nie bezdôvodne – jeho poloha a prírodné prostredie sú pôsobivé a architektúra a kultúrny život mimoriadne vzrušujúce. A ak zoberieme do úvahy aj to, že v decembri je tam príjemné letné počasie, stáva sa pre európskych turistov ešte atraktívnejšou vianočnou destináciou.

Foto: Shutterstock


Soby vymenené za kengury

Foto: Shutterstock

Keďže Austrália leží na južnej pologuli Zeme, má opačné ročné obdobie, ako je u nás. Na Vianoce je leto už v plnom prúde, a tak sa štedrá večera koná na terase, v záhrade alebo na pláži. Ako dedičstvo koloniálnej minulosti sa na stole podávajú klasické britské jedlá: morka, pečená zelenina a nevyhnutný vianočný puding. Aj v Austrálii nosí darčeky Santa Claus, aj tam ho deti čakajú s koláčikmi, no namiesto mlieka mu ponúkajú pivo. Horúcemu počasiu je prispôsobená aj postava Santa Clausa známa z rozprávok a kreslených filmov. Deťom sa hovorí, že keď Santa príde do Austrálie, vyzlečie svoje teplé oblečenie, pošle soba odpočívať a sám príde na surfe alebo s klokanmi.

Pieskuliak namiesto snehuliaka

Na Štedrý deň všetci obyvatelia Sydney chodia na záhradnú párty, kde sa grilujú morské plody, čerstvé krevety a šunka. Slnko zapadá neskoro, a tak žúrujú dlho do noci s priateľmi a susedmi. 26. december, druhý sviatok vianočný, sa zvyčajne trávi na pláži, čo je úplne pochopiteľné, pretože pláže v Sydney sú jedny z najlepších v Austrálii. Organizujú sa súťaže v surfovaní, hrá sa futbal, opaľuje sa a samozrejme stavajú sa pieskuliaky – austrálska verzia nášho snehuliaka.

Jedno z najlepších (a najdrahších) miest na svete

Foto: Pexels

Sydney je hlavné mesto štátu Nového Južného Walesu a najľudnatejšie mesto Austrálie. V rebríčku miest od Economist Intelligence Unit, kde sa žije najlepšie na svete, sa Sydney umiestnilo na úctyhodnom treťom mieste – zároveň je aj jedným z najdrahších miest na svete. Faktom je, že Sydney je nádherné, vždy ponúka nejaký zaujímavý program, takže ak ste sa už stretli so Santa Clausom v krátkych nohaviciach, vydajte sa do mesta.

Ikonická budova opery v Sydney

Foto: Pixabay

Opera v zálive Port Jackson je svetoznámou atrakciou. Tvar modernej budovy pripomína biele plachty – podľa iných aj škrupinu mušle –, naraz sa do nej zmestí 5 467 ľudí. S viac ako 1 500 predstaveniami a viac ako miliónom návštevníkov ročne je Opera v Sydney jednou z najnavštevovanejších kultúrnych inštitúcií na svete. Vedľa nej sa nachádza Kráľovská botanická záhrada, kde môžete na 30 hektároch obdivovať exotickú flóru austrálskeho kontinentu.

The Rocks

Najstaršia štvrť Sydney sa nachádza v oblasti, kde sa v roku 1788 vylodila prvá flotila britských kolonistov a trestancov. The Rocks sú zárodkom moderného Sydney, z ktorého metropola vyrástla. Vianočná atmosféra ulíc je podmanivá, výzdoba priam honosná. V budovách z 19. storočia sa nachádzajú štýlové krčmy, kaviarne, obchody a galérie. Najstaršou budovou v štvrti je Cadmans Cottage, postavená v roku 1816 a prístupná verejnosti.

Bondi Beach

Bondi Beach sa nachádza len sedem kilometrov od centra Sydney a je najznámejšou austrálskou plážou. Je obľúbená medzi turistami aj domácimi vďaka prírodnému prostrediu, jemnému piesku a krištáľovo čistej vode. Pre obyvateľov Sydney je tradičným vianočným programom, že sa sem prídu okúpať alebo zasurfovať a urobiť si piknik.

AMI MÉG ÉRDEKELHET