Päť tipov, kam sa vydať na plavbu výletnou loďou

Dovolenka na výletnej lodi, to je aj spoznávanie nových miest. Behom piatich až ôsmich dní môžete vidieť toľko miest, na ktoré by ste inak potrebovali niekoľko rokov dovoleniek. Kam sa vydať na dovolenkovú plavbu loďou?

Foto: MSC

V našom seriáli o dovolenke na palube výletnej lode sme sa už pozreli na to, ako vyzerá plavba krok po kroku vrátane bežného dňa, ktorý na luxusnej lodi strávite. Ak vás to povzbudilo a rozhodnete sa ísť na plavbu, začnete uvažovať, kam sa vybrať a aké máte možnosti. Vybrali sme pre vás päť tipov, kam môžete ísť spoznávať svet po zakotvení.

Východné Stredomorie

Foto: Drive Magazine

Známe veterné mlyny na Mykonose.

Plavbu naprieč Egejským morom začnete v Istanbule, na ktorý je rezervovaný celý prvý deň pred vyplávaním. Po plavbe do Izmiru navštívite toto tretie najväčšie mesto Turecka, prezývané aj Egejská perla. Jeho symbolom je malebná Hodinová veža a asi hodinu jazdy od mesta stihnite navštíviť aj Chrám bohyne Artemis v Efeze. Oddýchnete si na miestnych početných plážach a z rodiska Ataturka vyplávate na nočný presun do Bodrumu. V meste, kde nájdete aj jeden zo starých siedmych divov sveta, Mauzóleum v Halikarnase, sú malebné pláže, reštaurácie a početné trhoviská, kde vám rýchlo ubehne celý deň. Po presune veterným Egejským morom, kde vanie známy suchý severný vietor meltemi, dorazíte ku gréckemu pobrežiu. Prístav Pireus je rušným aténskym prístavom a v hlavnom meste si nemôžete nechať ujsť legendárnu Akropolu či olympijský štadión, na ktorom sa začala tradícia olympijských hier. Poslednou zastávkou je malebný Mykonos. Dovolenku na ňom si nemôže dovoliť hocikto, no na malebné bielo-modré uličky a veterné mlyny vám úplne stačí jeden deň. A stihnete sa aj opáliť na malebných plážach.

Západné Stredomorie

Foto: Costa Cruises

Kotviaca výletná loď v prístave Savona.

Keď vyrazíte na plavbu na západe Stredomoria, odškrtnete si zo svojho cestovateľského zoznamu množstvo svetoznámych metropol a miest. Po vyplávaní zo Savony, kam je najlepšie sa dopraviť letom do Milána a potom vysokorýchlostným vlakom, vás čaká Francúzska riviéra a mesto Marseille. Nádherné Provensálsko sa vám po jednom dni nebude chcieť opustiť, no ani nestihnete spracovať dojmy a zakotvíte v rozprávkovej Gaudího Barcelone. Plno pamiatok, fotogenických miest a dobrej kuchyne vám doplní párty ostrov Ibiza, na ktorom však môžete objaviť omnoho viac než len kluby a zábavu. Po dlhšom presune medzi Európou a Afrikou priplávate na Sicíliu. Čaká vás Palermo aj s podzemnou kaplnkou Cappella Palatina, pozostatky stredovekého mesta La Kalsa, arabský hrad Castello della Zisa či baroková Fontana Pretoria. Ak ste sa talianskej kultúry nestihli nasýtiť, nevadí. Čaká vás ešte Rím. Metropolu štátu na Apeninskom polostrove netreba predstavovať. Jeho Koloseum, Forum Romanum, Baziliku svätého Petra či samotný Vatikán musíte aspoň raz za život vidieť.

Perzský záliv

Foto: Costa Cruises

Perzský záliv, to je aj tradičná arabská architektúra.

Ak máte málo zostávajúcej dovolenky, na plavbu sa môžete vydať aj na päť dní. A to dokonca na Silvestra. Po prílete a dni v Abú Zabí si exotiku Perzského zálivu užijete ešte aj v Dubaji a katarskej Dohe. Čakajú vás moderné mrakodrapy, oslnivá architektúra, obrie nákupné centrá, zábavné parky, ale aj tradičná arabská architektúra, starobylé paláce a biele piesočnaté pláže, kým doma bude zima a mráz.

Miami a Karibik

Foto: MSC

Ocean Cay je privátny ostrov a morská rezervácia vo vlastníctve MSC.

Ujsť od zimy do exotiky a tepla vám ponúka aj január a plavba po Karibskom mori. Po Miami sa vydáte na miesta, ktoré sú rajmi na Zemi: Bahamy, Portoriko, Dominikánska republika. To všetko počas ôsmich dní nabitých slnkom, teplom, karibským rumom, dychberúcim modrým morom a oslnivými plážami s bielym pieskom. Lodná spoločnosť MSC vás tu dokonca vezme na svoj privátny ostrov.

Škandinávia

Foto: Costa Cruises

Nikde tak neuvidíte nórske fjordy ako z paluby výletnej lode.

Aj pre tých, ktorí neobľubujú exotiku a teplé počasie, sú tu poznávacie výletné plavby. Z nemeckého Kielu, dánskej Kodane, ale aj holandského Ijmuidenu sa pravidelne plavia lode, ktoré odhaľujú krásy Škandinávie. Spoznať tak počas dvoch týždňov môžete severné pobrežie Škótska a plavbu okolo Islandu či trinásťdňové dobrodružstvo po majestátnej nórskej prírode a fjordoch aj so zastávkou a spoznaním dánskej metropoly.

AMI MÉG ÉRDEKELHET