Karácsony New Yorkban

Ezer élmény ajándékba, magunknak.

Fotó: Shutterstock

Bár magától értetődik, mégis meg kell említenünk: New York nemcsak az állandó nyüzsgésével és ikonikus szerepével veszi le a lábukról az ide látogatókat, hanem azokkal a műsorokkal is, amikre turistaként is megvehetjük a jegyet, ha előre tervezünk. Az egyik legvarázslatosabb időszak pedig a karácsonyt megelőző néhány hét, amikor Manhattan felölti ünnepi ruháját, és káprázatos programokkal várja a látogatókat.

Tudtad?

New York

784 km² – körülbelül akkora területű, mint Bahrein
8,38 millió lakos – hasonló lélekszám, mint Londoné, viszont az utóbbi kétszer akkora területen terül el
5 kerület – Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens és Staten Island

Kultúra felsőfokon

Hogy megadjuk az alaphangot, kezdjük mindjárt a világ egyik legismertebb koncerttermével! A Radio City Music Hall karácsonyi előadása, a „Rockettes”, New York városának 1932 óta élő hagyománya. Ha az ünnepek alatt New Yorkban egyetlen előadás fér csak bele a költségvetésbe, akkor ez az a műsor, amelyet mindenképp látni kell. A fotók alapján azt gondolná az ember, hogy másfél órán keresztül csak flitteres ruhába öltözött táncosok emelgetik magasba a lábukat, de a show sokkal többről szól. Van benne mese, énekesek, műkorcsolyázók, látványos effektek és persze rengeteg táncos csodálatos jelmezekben.

A másik évtizedekre visszanyúló hagyományos karácsonyi előadás a Diótörő a Lincoln Centerben, melyet a New York City Ballet ad elő. A Diótörőnél semmi sem harangozza be jobban az ünnepi időszakot, hiszen mindannyian ismerjük a történetet, és rendkívül felemelő élmény ezt a leghíresebb előadásban látni. A darabot 1954 óta adják elő elképesztő sikerrel – a színpadon 90 táncos, 62 zenész, 40 színpadi segéd és több mint 125 gyermek váltja egymást a hatalmas karácsonyfa körül.

Fotó: SHutterstock

A Rockettes decemberi előadása

Ünnepi korcsolyázás 

Ünnepek idején mindig hatalmas a Rockefeller Centernél a tömeg és ez nem véletlen, hiszen karácsonyfája valóban kihagyhatatlan – olyan lenne, mintha megjárnák Párizst anélkül, hogy felmennénk az Eiffel-toronyba. A legnagyobb tömeg akkor van, amikor meggyújtják a fa díszkivilágítását, illetve amikor előadásokat tartanak az itt kialakított jégpályán. Érdemes inkább a reggeli órákban vagy késő este érkezni, akkor nem kell turisták ezrein keresztül tülekedni.

Decemberben a város számos pontján nyílnak ajándéktárgyakat árusító piacok is, például a Grand Central Station épületében – ez a közlekedési csomópont egyébként már önmagában is egy hamisíthatatlan New York-i turisztikai látványosság. Népszerű a Union Square Holiday Market, valamint a Central Park délnyugati csücskénél a Columbus Circle Holiday Market is, de a személyes kedvencünk a Bryant Park ünnepi piaca, ugyanis itt az ajándékokat árusító bódék egy nagyszerű korcsolyapályát ölelnek körbe. Nem ez az egyetlen hely, ahol korizni lehet a városban, hiszen életre szóló élmény hasítani a jeget a Central Park vagy a Rockefeller Center jégpályáján is, miközben körülöttünk ünnepi fények és illatok keringnek. A Bryant Parkban azonban magáért korcsolyázásért nem kell belépőjegyet venni, mindössze a korcsolya bérléséért kell fizetni. A parkban álló kioszkokban karácsonyi díszeket, kézműves termékeket és természetesen forró almabort árulnak, hogy melegen tartsák a vendégeket.

Fotó: Shutterstock

Kirakatművészet

New Yorkban egy sima hétköznapon is leesik az ember álla a kirakatok kreativitását látva, de mindez egészen új szintre emelkedik az adventi időszakban – különösen az Fifth Avenue luxusüzleteiben. A legextravagánsabb ünnepi kirakatokat a Bergdorf Goodman, a Dior, a Cartier és a Saks itteni üzleteiben találjuk, de érdemes a Central Parktól egészen a 34. utcáig elsétálni a sugárúton.

Nemcsak az üzletek, de az utcák is ünnepi díszbe öltöznek ilyenkor. Sőt, a Plaza Hotel szomszédságában, a Central Park délkeleti sarkán álló szökőkút, a Pulitzer Fountain is mesebeli színhellyé változik jégtömbök, állatfigurák és több ezer karácsonyi égő segítségével.

Fotó: Shutterstock

​A Dyker Heights fényei

Bár sok turista ki sem mozdul Manhattanből, van egy érdekesség, amiért érdemes metróra szállni és elzakatolni Brooklynba, jó egy órányira a városközponttól. Dyker Heights városrészben ugyanis hagyomány, hogy az itt található családi házak tulajdonosai professzionális fénytervezőkkel alakítják ki kertjeik ünnepi díszítését. Mintha egymásra licitálnának a szomszédok, elképesztőbbnél elképesztőbb kertek előtt sétálhatunk, amelyekben rénszarvasfigurák, felfújható mikulások százai, életnagyságú játékkatonák és fényfüzérek ezrei varázsolnak karácsonyi hangulatot. A városrész legszebben dekorált otthonai a 11. és 13. Avenue, valamint a 83. és 86. utca által határolt területen találhatók. A fényvarázs óriási népszerűségnek örved, így senkinek ne jusson eszébe autóval érkezni, mert óriásiak a dugók.

Fotó: Shutterstock

Vonatfesztivál a pálmák alatt

Nemcsak a Dyker Heights miatt érdemes kiszakadni kicsit a belvárosból: egy-két évtizede még csak a legbevállalósabb turisták metróztak ki Bronxba, de a városrész közbiztonsága azóta nagyon sokat fejlődött, így ma már nyugodt szívvel ajánljuk, főleg mert itt található a New York Botanical Gardens, s e botanikus kert pálmaházában hatalmas élmény a Holiday Train Show. A fényfüzérekkel kivilágított, több száz méter hosszan lefektetett vasúti síneken apró modellvonatok cikáznak, alagutakkal és hidakkal is festőivé varázsolt pályán. Mindezt egy miniatűr városban teszik, miközben elhaladnak mintegy 150 lekicsinyített New York-i nevezetesség előtt. Jó móka végigjárni a teljes „terepasztalt” és megszámolni, hány épületet ismerünk fel. A parkban az ünnepi időszak alatt emellett igen változatos programokat is rendeznek, mint például a capella csoportok koncertjei vagy irodalmi felolvasások.

Ha már úgyis Bronxban vagyunk, érdemes átnézni a közeli állatkertbe is. A karácsonyi időszakban itt késő délutántól néhány órán át egy fényjáték keretében sok-sok kedvenc állatfigura elevenedik meg. A legszebb látvány az úgynevezett kék órában fogad minket: a neonfigurák akkor mutatnak a legszebben, amikor még nem éjfekete, hanem sötétkék az ég.

Fotó: Shutterstock

AMI MÉG ÉRDEKELHET