Édes ünnepek Berlintől Maniláig​

Unod a bejglit? Próbáld ki a Fülöp-szigeteki finomságot vagy dobj össze egy házi Stollent!

Fotó: Shutterstock


A karácsonyhoz éppúgy hozzátartozik az ünnepi konyhát belengő bejgli illata, mint a fenyőfa, az ajándékok, vagy épp Kevin a Reszkessetek, betörők!-ből. Ha a forgatókönyv nem is pontosan ugyanaz, minden nemzetnek megvan a maga jellegzetes desszertje.

Az ünnepek tradicionálisan azok az alkalmak, amikor a legpazarabb alapanyagok felhasználásával készülnek a feltálalt fogások szerte a világon. Különösen igaz ez a desszertekre, amelyekbe ilyenkor bőségesen jut a különleges helyi fűszerekből, aszalt gyümölcsökből vagy éppen vajból.

Spanyolország

Fotó: Shutterstock

Az aprósütemények a mediterrán vidékeken is az ünnep elengedhetetlen részei, a spanyol mantecados érdekessége, hogy neve a disznózsír szóból származik. Ma már többféle változat készül, zsír mellett – vagy helyett – használnak hozzá vajat, esetleg vaj és olívaolaj keverékét.

Itt kóstold meg: Horno de San Onofre, Madrid

Izrael

Fotó: Shutterstock

Akad olyan hely is, ahol a fánkszezont kissé előrehozva, már a téli ünnepek alatt az asztalra kerül az olajban kisütött kelt tésztás finomság. Izraelben nem a karácsonyt, hanem a hanukát ünneplik a szufganiot nevű finomsággal, ám minden más stimmel, még a hozzá kínált lekvár vagy puding és a porcukor is.

Itt kóstold meg: Lehamim Bakery, Tel Aviv

Németország

www.youtube.com

Das originale Rezept für Dresdner Christstollen - für Weihnachten einfach selbermachen

A megszokott karácsonyi desszertek sorában az utóbbi években stabil pozíciót vívott ki magának hazánkban is a Stollen szezonális változata, a Christstollen. Nem véletlen, hiszen az alapanyagai között olyan nagyágyúkat találunk, mint a marcipán, az olajos magvak és az aszalt gyümölcsök.

Itt kóstold meg: Bäckerei & Konditorei Scholz, Berlin

Fülöp-szigetek

www.youtube.com

This Classic Bibingka Recipe Is 80 Years Old

Karácsonykor azt is szabad, ami egy átlagos hétköznap eszünkbe sem jut: ilyekor még a süti is megállja a helyét reggeliként. Pontosan tudják ezt a Fülöp-szigeteken, ahol az ünnepek alatt a tradicionális rizs- vagy maniókalisztből és kókusztejből készült desszertjükből, a bibingkából merítik a délig tartó lendületet.

Itt kóstold meg: Ferino's Bibingka, Manila

Olaszország

Fotó: Shutterstock

Vannak olyan örök klasszikus alapanyagok, amelyekkel karácsonykor biztosan nem lehet hibázni. Ha valakik, hát az olaszok pontosan ismerik ezeket, nem véletlen, hogy nálunk is egyre népszerűbb a panettone, ez a vajban gazdag tésztának, a vaníliának, valamint az asztalt és kandírozott gyümölcsöknek egy egészen különleges elegye.

Itt kóstold meg: Pasticceria Angelo Polenghi, Milánó

India

Fotó: Shutterstock

Látványában is igazi különlegesség a virágformára emlékeztető édesség, habár a rose cookies név kissé megtévesztő, hiszen nem aprósüteményről van szó, hanem sokkal inkább egy izgalmas fánkféléről, amelyet bő olajban sütnek ki, majd vaníliával és kardamommal ízesítenek.

Kóstolt meg itt: Beulah Achumuruku & Snacks, Podanur

AMI MÉG ÉRDEKELHET