A fény ünnepe

A zsidó-keresztény kultúrkör decemberi, fénnyel töltött ünnepi hagyományainak eredetét kutatjuk.

Photo by Josh Boot on Unsplash

Az év utolsó hónapja különleges időszak, amit jól jelez az is, hogy decemberben díszkivilágítás teszi hangulatosabbá az utcákat. A zsidó-keresztény kultúrkörhöz tartozó országokban a családi házak és a lakások is ünnepi fényekbe öltöznek, és mindenki készül „valamire". De miért pont ilyenkor?

Az ókori Rómában az év utolsó hónapjának legfontosabb ünnepe a legyőzhetetlen Nap (Sol invictus) és a fény újjászületésének misztériumához kapcsolódott. A történelem során szinte minden nép és vallás az egyik legfontosabb ünneppé tette a téli napfordulót, azaz a világosság győzelmét a sötétség felett.

Advent és karácsony

Photo by Debby Hudson on Unsplash

A betlehemi jelenet népszerű karácsonyi dekoráció is

Mithras napisten újjászületését december 25-én ünnepelték a rómaiak, és a vallások egymásra hatásának eredményeként – vagy éppen nagyon is tudatos terv alapján – i. sz. 140 környékén ehhez a népszerű ünnephez kapcsolták hozzá Jézus születésének időpontját. Ezt a dátumot végül 350-ben Gyula pápa szentesítette egy rendeletével.

Advent (eljövetel, „adventus Domini" = az Úr eljövetele) első vasárnapja mindig a december 25-ét megelőző negyedik vasárnapra esik, ekkor gyújtjuk meg az adventi koszorú első gyertyáját. A koszorún minden gyertya – eredetileg három lila és egy rózsaszín – szimbolizál egy fogalmat: a hitet, a reményt, a szeretetet és az örömöt. A gyertyákat vasárnaponként kell meggyújtani, mindig eggyel többet, ami a növekvő fény eljövetelét szimbolizálja.

Photo by Arun Kuchibhotla on Unsplash

Varázslatos karácsonyi fények

A karácsonyfa-állítás hagyománya szintén a napfordulóhoz kötődik – már az ősi kultúrákban is örökzöld növényekből, fenyőágakból készítettek koszorúkat a szellemek ellen.

Magyarországon először 1824-ben, Brunszvik Terézia grófnő állított karácsonyfát, és ez a szokás gyorsan elterjedt a gazdag polgárság körében is.

A szlovák és a magyar folklór is számos hagyománnyal köszönti a téli napfordulót, a keresztény vonatkozású szokások közül a legismertebb a regölés és a betlehemezés, amelyek Jézus születésének történetét mesélik el.

Hanuka

Hanukia az ablakban

A kereszténység a judaizmus fiatalabb testvére, az év végére eső hanukát talán ezért is szokták zsidó karácsonyként emlegetni. A két ünnepet azonban csak a fény szimbolikája (és az ajándékozás) köti össze, adventkor ezért láthatunk gyakran az ablakokban menórát idéző gyertyákat. Pedig az egymás után sorakozó gyertyák nem az adventre, hanem a zsidó történelem legnagyobb csodájára utalnak.

A hanuka a fény nyolc napig tartó ünnepe, amikor a zsidóság a szíriai görögök feletti győzelemre (i. e. 165), a jeruzsálemi szentély újjászentelésére, valamint a nyolc napon át égő láng csodájára emlékezik. Miután a zsidók visszafoglalták a templomot, megkezdődött a nyolc napon át tartó újjászentelési szertartás, de csupán egy napra elegendő kóser olajat találtak, amellyel meggyújthatták a hétágú szent gyertyatartót, a menórát.

A legenda szerint csoda történt: a láng nyolc napon át égett, egészen addig, amíg az új megszentelt olaj elkészült. Erre a csodára emlékeztet a hanukai menóra, a hanukia.

A menórától a hanukiát az különbözteti meg, hogy nem hét, hanem nyolc ága van, illetve kilencedikként még egy ún. szolgagyertya, a „samesz" is helyet kapott rajta – ennek lángjával gyújtják meg a többi gyertyát.

AMI MÉG ÉRDEKELHET