Čierna a biela

Káva s mliekom sa teší v Európe dlhému spojenectvu.

Foto: Getty Images Hungary

Káva bývala stáročia doménou Arabov zo Saudského polostrova, ale napokon sa počas tureckých výbojov dostala do Európy. Keď sa v roku 1683 Viedeň ubránila tureckému vojsku, našli podľa legendy víťazi v tábore porazených kávu. Už o pár desaťročí skôr sa však Holanďanom podarilo ukoristiť kávové zrná, dovtedy výlučne vlastnené Arabmi, a začali kávu pestovať v kolóniách na Jáve.

BENÁTKY VS. VIEDEŇ

Foto: Getty Images Hungary

Káva bola, podobne ako cukrová trstina a neskôr i čaj, motorom globalizácie, ktorý poháňali dopyt bohatnúcej Európy a, žiaľ, aj práca miliónov otrokov z Afriky. S rastúcou popularitou sa rozširovala i ponuka kávových nápojov.

Zrod dnes už legendárneho spojenectva kávy s mliekom sa spája s viedenskou kaviarenskou kultúrou, hoci metropola Rakúska nebola prvým európskym mestom, kde otvorili kaviareň – prvenstvo patrí Benátkam. Kávu s mliekom spojili vo Viedni údajne okolo roku 1700, keď pridali do nápoja cukor a šľahačku. Farbou pripomínal habit rádu Kapucínov a udržal si názov kapučíno (cappuccino).

Káva bola naďalej doménou bohatších a masovo sa jej konzumácia rozšírila až v 20. storočí. Na jeho začiatku vyvinuli v Taliansku prvý espresso kávovar. V tridsiatych rokoch 20. storočia sa do espressa začalo pridávať aj zohriate mlieko a vznikla dnešná podoba kapučína.

ZDRAVIE A PRÍPRAVA

Foto: 123rf

Mlieko v káve má podľa lekárskych štúdií na organizmus len malý vplyv. Znižuje účinok kofeínu pri kontakte so stenou žalúdka, a preto môžu kapučíno či flat white viac vyhovovať ľuďom, ktorých zvykne žalúdok potrápiť. Zároveň platí, že o čo pomalšie kofeín účinkuje, o to dlhšie pôsobí. Mliečne kávové nápoje ako kapučíno či flat white si môžete pripraviť aj doma. Podmienkou je kvalitný stroj s tryskou a trpezlivosť, keďže správne napenenie mlieka si vyžaduje skúsenosti. Základom je kvalitné plnotučné mlieko s vyšším podielom bielkovín, vďaka čomu vytvoríte krémovú penu.

FRESH CORNER BARISTA MILK

Foto: 123rf

Ideálne mlieko na prípravu kapučína či flat white nájdete aj v sieti čerpacích staníc Slovnaft pod značkou Fresh Corner Barista Milk. Ide o mlieko s obsahom tuku 3,5 %, testované pre vytvorenie bohatej mliečnej peny a chuťovo ideálne v kombinácii s Fresh Corner kávou, ktorú tiež dostanete v sieti čerpacích staníc Slovnaft v kilovom balení. Pohodu s vašou obľúbenou kávou s mliekom si tak môžete vytvoriť aj doma či v práci.

AMI MÉG ÉRDEKELHET