Ktorý národ pije najviac alkoholu?

Sterotypy sú často zastarané – aspoň na to poukazujú dáta Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

Foto: Shutterstock

Výskum, ktorý uskutočnila OECD, bol zvedavý na to, ktorý národ si najčastejšie nalieva, ale priznania podľa národov môžu ukázať odlišné výsledky. V štatistike OECD boli vynechaní Rusi (ako nečlenovia OECD), do celkovej spotreby alkoholu na hlavu nedokázali zarátať domácu pálenku alebo vína.

Keď rozmýšľate nad tým, ktoré krajiny sa považujú „ za majstrov” v pití, najskôr asi siahnete po stereotypoch: Íri radi chodia do krčmy, Nemci a Belgičania sú fanúšikmi chutného piva a slovo vodka určite nie náhodou znamená v ruštine niečo ako „vodička”.

OECD preskúmala zvyky ohľadom spotreby alkoholu v celkovo 33 krajinách a v priemere bol podiel ľudí, ktorí pijú, 19 percent. Na to, aby sa človek zaradil do kategórie pijanov, je podľa definície potrebné vypiť pri jednej príležitosti aspoň 6 nápojov.

Výskum popritom zdôrazňuje: tieto údaje môžu byť odlišné od odhadov na národnej úrovni, a zároveň sú zbierané na báze priznania ľudí, ktoré môže byť u rôznych národov rôzne.

V Dánsku (1.), Rumunsku (2.), Spojenom kráľovstve (3.), Luxembursku (4.) a Nemecku (5.) viac ako 30 % dospelých referovalo o tom, že týždenne pije aspoň raz v nadmernej miere alkohol.

Na čele rebríčka stojí prekvapivo Dánsko, kde až 37 % obyvateľstva priznalo, že pravidelne popíja. Aspoň stereotypné vyjadrenie „pije ako Dán” sa teda nezmenilo.

Ale nezaostáva ani Spojené kráľovstvo: 26 % britských žien a 45% britských mužov pije v nadmernej miere aspoň raz do týždňa.

Slovensko sa v tejto štatistike umiestnilo na piatom mieste od konca.

Najmenej pijanov nájdete v Turecku, kde sa len 3% ľudí vyjadrilo, že sa aspoň raz do týždňa riadne opijú. Na jednej strane sa to dá vysvetliť tým, že z náboženských dôvodov časť obyvateľstva nepije a ďalším dôvodom môže byť, že v minulom roku zvýšili spotrebnú daň z alkoholu o 50%.

SPOTREBA ALKOHOLU NA HLAVU

Foto: Shutterstock

Kým medzi pijanmi je na čele Dánsko, zatiaľ rebríček spotreby alkoholu na hlavu vyzerá inak.

Za najväčších spotrebiteľov alkoholu sa z tohto uhla pohľadu pokladajú Lotyšsko a Litva, kde je spotreba alkoholu na hlavu podľa údajov z roku 2021 12 litrov. Za nimi nasledujú Česko, Bulharsko a Estónsko s viac ako 11 litrami na hlavu.

Slovensko sa v spotrebe alkoholu na hlavu nachádza na 20. mieste z celkových päťdesiatich miest.

AMI MÉG ÉRDEKELHET