Melyik a legnagyobb bogár Európában?

A legtöbben kedveljük, és csodáljuk a szépségét.

Fotó: Shutterstock
A nagy szarvasbogár (Lucanus cervus) hím példányainak rágója akkora, akár egy kisebb rák ollója – nem véletlenül erről a szervéről nevezték el az óriásbogarat. Mostanában küzdenek meg a hímek a nőstnyekért, ennek apropóján összeszedtünk róluk 9 érdekességet.

1. Védett

A nagy szarvasbogarak a tölgyerdőkben élnek és ilyenkor, a nyár első felében rajzanak, párzanak. Figyeld meg a jelenséget, de ne fogd meg a bogarakat és vigyázz rájuk!

2. Fiúk-lányok

A szarvasbogárra látványos ivari kétalakúság jellemző, vagyis a hím példányok merőben másképp néznek ki, mint a nőstények. A rágószervük 2 centiméteresre is megnőhet, ami úgy néz ki, mint egy agancs.

3. A méret a lényeg

Európa legnagyobb bogarának híme 10 centiméteres is lehet, de átlagosan „csak" 3-8 cm, a nőstények pedig 3-5 centiméteresek és a „szarvaik" nem nőnek meg.

4. Mire jó a szarv?

A párzási időszakban – ahogy a szarvasoknál is például – a hím példányok vívnak egymással és ekkor van szerepe a megnőtt szájszervnek. A párzás alatt is a szarvval fogják le a nőstényt, hogy ne mozogjon.

5. Erős lábú asszony

A nőstény nagy szarvasbogár elülső lába rövidebb, de széles és fogazott, ásásra alkalmas – erre azért van szüksége, mert a petéket nagyon mélyen a földben rakja le, és csak ezekkel az erős lábakkal tud olyan mélyre ásni.

6. Hosszú fejlődés

www.youtube.com

Mikrokozmosz - Szarvasbogár (részlet)

Már a nagy szarvasbogár lárvája is nagynak számít: 100-110 mm, és akár 3-5 évbe is telhet, míg a bogár kifejlődik a föld alatt. Már bogárként is sokáig él a földben, és csak akkor jön elő, ha teljesen megnő.

7. Rajzás

Ahogy a legtöbb bogár, ez is a naplemente idején kezd rajzani. A nőstényekért folytatott küzdelem a hímek minden erejét felemészti. Az erős páncél miatt igen hangos a rajzás, jellegzetes zúgó-berregő hangot hallatnak ilyenkor a nagy szarvasbogarak, de ha veszélyt éreznek, akkor ciripelnek is.

8. Születésnél várható élettartam

A hím példányok nem sokkal párzás után elpusztulnak, annyira legyengülnek az akcióban, míg a nőstényeknek még nyár végéig életben kell maradniuk, és elég erősnek kell lenniük ahhoz, hogy a földbe leássanak és petéiket lerakják.

9. Fogynak

A szarvasbogarak családjának hat faja él felénk: szőrös szarvasbogár, kis szarvasbogár, nagy szarvasbogár, kis fémszarvasbogár, nagy fémszarvasbogár és tülkös szarvasbogár. A szarvasbogarak élőhelye rohamosan csökken, így a bogarak száma is, ezért minden faj védett.


AMI MÉG ÉRDEKELHET