Páratlan vidék: Kiszuca és környéke

Titokzatos kőgolyók, romantikus pásztorkunyhók, síelés és krumplilepény.

Fotó: Shutterstock
Fedezzük fel a régiót, ahonnan a szlovákiai színjátszás úttörője és egy Oscar-díjas színészlegenda is származik. Itt található Szlovákia egyetlen csillagászati órája és a rejtélyes kőgolyók is.

A fenyvesekkel ölelt zárt völgyekben és fennsíkokon elszórtan álló faházak és pásztorkunyhók (helyi nyelvjárásban cholvarkák) együttesét a hegyi tanyák vidékeként emelgetik, nevét pedig a több hegység által határolt völgyet átszelő Kiszuca folyóról kapta. Északnyugat-Szlovákia e sajátságos vidéke már a késő kőkortól lakott volt. A legrégebbi kiszucai település Kiszucaújhely, amelynek első írásos említése – Yesenin alakban – 1254-ből származik. A hagyományos kiszucai kultúra kialakulására a vlach és az irtványföldes kolonizáció, valamint – a gorálok letelepedése mellett – a drótos mesterség elterjedése gyakorolt jelentős hatást. E tényezők az idők folyamán harmonikus egységbe ötvöződtek. A három ország határán fekvő Kiszuca – évszaktól függetlenül – ideális helyszínt kínál a kikapcsolódásra.

​Jozef Kroner szülőhelye

Fotó: staskov.sk

Kiszuca történetével több múzeumban is megismerkedhetünk. Az egyik közülük az egész évben hétfőtől péntekig látogatható Kiszucai Múzeum Csacán, ahol a népviseletek, valamint a szövetek és kerámiák díszítéséhez használt motívumok gazdag világa tárul elénk. Még lenyűgözőbb élményt nyújt a Chmúrna-völgyben, Újbeszterce Vychylovka városrészében található szabadtéri Kiszucai Falumúzeum.

A hagyományos köznépi lakóhelyeken kívül Kiszucán csupán egyetlen főnemesi rezidencia maradt fenn. A Radola községben álló reneszánsz kastélyt a 16. században a budatini uradalom birtokosai építtették. Az épületben jelenleg két kiállítás látható – az egyik régészeti leleteket, a másik pedig a polgárság lakáskultúráját mutatja be.

Kiszuca több híresség szülőhelye. Két évszázaddal ezelőtt a felső-kiszucai Raková községben született a szlovák színjátszás úttörője, Ján Palárik. A Csaca közelében fekvő Staškovban pedig az Üzlet a korzón című Oscar-díjas film főszereplője, Jozef Kroner látta meg a napvilágot. Szülőházában, az egykori vasúti őrházikóban emlékszobát alakítottak ki. Megtekintéséhez egyeztessünk időpontot a gondnokkal. Elérhetősége a község honlapján, a staskov.sk weboldalon található.

A régió újabb látványosságai közé tartozik Szlovákia egyetlen csillagászati órája, amely egyben az ország legnagyobb fából faragott szobra. Óbesztercén áll, a kompozíció egésze egy ülő Madonnát, a Hétfájdalmú Szűz Máriát, Szlovákia patrónáját formázza. A hat bronzplasztikával is díszített óra reggel nyolctól este tízig minden egész órát elüt.

​Földtani különlegesség

Fotó: Shutterstock

A Kiszucai-Beszkideket számtalan, egész évben járható turistaösvény szeli át. Közvetlenül Csacáról vagy Kiszucaújhelyről is több útvonal vezet a szomszédos Csehországba és Lengyelországba. A túrázók egyik kedvelt célpontja a Szlovákia, Lengyelország és Csehország határvonalának találkozását jelző hármashatár. Szlovákia felől Čierne községből a kék jelzést követve gyalog vagy biciklivel is megközelíthető ez a pont.

Földtani különlegességnek számítanak az úgynevezett megoňkák, azaz kőgólyók, amelyek eredetére még mindig nem sikerült fényt deríteni. Több helyen is találkozhatunk velük: a Klokočovhoz tartozó Klokočovské skálie nevű természetvédelmi területen vagy Csaca Milošová-Megoňky városrészében.

​Kiváló síterep

Fotó: Snowparadise/Facebook

Kiszuca a sízők által is nagyon kedvelt vidék. A legnépszerűbb síközpontnak az Oščadnicán található Snowparadise Veľká Rača számít. A Dedovka csúcs tetején épült kilátó és galéria tökéletes panorámát nyújt a környékre.

A kisgyermekes családok körében rendkívül népszerű a vychylovkai csúcsfordítós vasút, amely egykor a Kiszucai-árvai Erdei Vasút részét képezte. Remek szórakozást kínál a Kiszucai-hegységben kiépült borodnói (Brodno) ranch is, ahol egyebek mellett egy állatkert, egy beltéri ugróaréna és egy étterem várja a kirándulókat, szombatonként pedig (ünnepnapok kivételével) lengyel piacot tartanak.

​Híres-hírhedt finomság

Fotó: Restaurante Elías/Facebbok

A kiszucaiak étkezésének alapját a burgonya 18. századi megérkezéséig a káposzta jelentette. A két alapanyag mindmáig sok hagyományos fogásban megtalálható. A krumplit fogyasztják sütve, főzve, szalonnával vagy tejföllel, sztrapacskaként, illetve a helyi finomság, az úgynevezett polesník formájában.

A polesník egy hagyományos tócsni, amelyet száraz, felhevített fémlapon sütnek meg. Melegen, vajjal megkenve, juhtúróval, káposztával vagy tejföllel a legfinomabb. Ez a specialitás több helyi étterem kínálatában is megtalálható, például Karásznón (Krásno nad Kysucou) a Gazdovský šenk vagy az U gazdu étteremben, valamint az oščadnicai Hotel Marleneben.

AMI MÉG ÉRDEKELHET