Költöző madarak Szlovákiában: hol láthatjuk őket?

A Közép-Európa szívében fekvő Szlovákia változatos ökoszisztémáival kulcsszerepet játszik a madarak vonulásánál, és sok költöző madár telelőhelyéül is szolgál.

Fotó: Shutterstock

Természeti tájaink létfontosságú biotópokat biztosítanak azoknak a madaraknak, amelyek az északi fészkelőhelyekről a hidegebb hónapokban délebbre húzódnak. Főleg az ősz és a tél kedvez a madármegfigyelőknek, ilyenkor igazán pompás példányokat láthatnak.

Tippek, hol figyeljük meg a költöző madarakat Szlovákiában

Fotó: Dolný Zemplín

Szlovákiában több olyan helyet is találunk, amely alkalmas a költöző madarak megfigyelésére. A madarak a távolabbi északról érkeznek az ország déli tájaira, ahol megfelelő környezetet és elegendő élelmet találnak, hogy átvészeljék az őszt és a telet.

  • Ungszennai halastavak: Ez az ukrán határ közelében fekvő vizenyős terület 5-ös, tehát a legmagasabb fokozatú védettséget élvez, és több mint 28 madárfajt figyelhetünk meg itt. Közülük 5 az egész világon veszélyeztetett, 53 pedig Európában. A madárlesre a legpraktikusabb a tanösvényt használni.
  • Szlovák Paradicsom Nemzeti Park: A csodálatos táj mellett ez a park nagyszerű menedék a madarak számára, beleértve különféle harkályokat, baglyokat és énekesmadarakat. Ezen a természetvédelmi területen olyan fajokat figyelhetünk meg, mint a fekete gólya, a fekete harkály, a háromujjú hőcsik, a siketfajd, a császármadár, az európai törpekuvik, a békászó sas, a szirti sas, a vándorsólyom, az uráli bagoly, a nyírfajd, a darázsölyv, a nagy fülesbagoly vagy a hamvas küllő.
  • A Morva folyó ártere: Főleg a Hegyhát tájvédelmi terület vonzza a liléket és a vízi madarakat. Télen a befagyott tájon gyakran láthatunk ragadozómadarakat.
  • Duna-menti vizenyős területek: Főleg a bősi víztározó környékén láthatunk több ezer költöző madarat, köztük nyári ludakat és nagy kócsagokat.

Tippek madárleshez

Fotó: Dolný Zemplín

Szlovákia változatos tájainak és földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően jelentős őszi és téli menedék a költöző madarak számára. Ha még nem vagy elkötelezett madármegfigyelő, és szeretnéd kipróbálni ezt az érdekes hobbit, itt van néhány tipp kezdőknek:

Időzítés: A legjobb időszak a madarak megfigyelésére a pirkadat és az alkonyat, mivel a legtöbb faj ilyenkor a legaktívabb.

Felszerelés: Elengedhetetlen egy jó távcső és egy madárhatározó a közép-európai fajokról. A fotósoknak jó szolgálatot tehet egy hosszú objektívvel felszerelt gép.

Tartsd tiszteletben a környezetet: Mindig tartsd be a helyi iránymutatásokat és utasításokat. Ne zavard a madarakat és az élőhelyüket.

AMI MÉG ÉRDEKELHET