Egész Európa turizmusát befolyáolhatja Taylor Swift turnéja

Kevés előadónak ennyire eltökélt a rajongóbázisa.

Taylor Swift az Eras Tour tokiói állomáson a Tokyo Dome-ban 2024. február 7-én

Fotó: Profimedia

Ázsiai turnéja után a popsztár Európa felé veszi az irányt, az egész kontinensre hatással lehet a „Swift lift” nevű jelenség.


A Mastercard gazdasági intézete (Mastercard Economics Institute) kimutatása szerint Taylpr Swift Eras nevű turnéja az Egyesült Államokban jelentős bevételt generált, melyből főleg a turisztikai szektor profitált.

A cég által csak „Swift liftnek” nevezett jelenség (az énekesnő számos rajongója költ nem kis összegeket a koncertek között) az ország 20 helyszínén összesen több mint 100 millió dollárral (92 millió euró) növelte az éttermek bevételét.

Emellett, az ország turisztikai szervezete szerint a rajongók átlagosan 1300 dollárt (kb. 1200 euró) költöttek utazásra, szállodákra, ételekre és különböző merchandise termékekre. Swift még az NFL-re is óriási hatással volt, miután egy párt alkot a Kansas City Chiefs csapat játékosával, Travis Kelce-el – ami a focimezek eladását és a sportesemény nézettségét is növelte.

Úgy tűnik, az énekesnő iránti lelkesedés olyan mélyreható, hogy teljesen új, utazáshoz és élményekhez kapcsolódó szegmenst hozott létre, írja a Thrillist. A rajongók mára már több, nem hivatalos Taylor Swift tematikájú hajós körutazáson, illetve városnéző sétán is részt vehetnek, míg az American Airlines légitársaság a Super Bowl sporteseményre induló járatait Swift 1989 című száma után AA1989-nek nevezte el.

Mi várható Európában?

Az Eras turné európai szakaszára már most készülnek a szektorban: a Contiki utazási vállalat például különleges, 18-35 éves korosztályra tervezett utazási csomaggal rukkolt elő a koncertek idejére a rajongóknak.

A csomagok 9-14 napnyi extra, más Swift-rajongókkal együtt töltött programot ajánlanak az érkező vendégeknek, melyek mind a turné helyszínei és időpontjai köré épülnek.
Az ajánlat Swift öt koncerthelyszíne köré lett kialakítva, a május 12. és 21. között összesen hét országot látogathatnak meg az utazók.

Ez jelenleg 1636 dollárba (kb. 1.500 euró) kerül, a csomagba pedig nyolc szálláshelyen töltött éjszaka, nyolc reggeli és három vacsora tartozik bele.

„A csomag lényege, hogy az utazásokban a rajongók hozzájuk hasonló emberekkel együtt tudjanak részt venni. Ráadásul így nemcsak közösségi élményben lehet részük, de segítségünkkel a nyaralásukból is a legtöbbet tudják kihozni”

– mondta el Lottie Norman, a Contiki marketingigazgatója.

Ha nem vagy Swift-rajongó, de utaznál: Ha kerülnéd a tömeget: 6 úti cél, ahol már tavasszal jó az idő

Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan mekkora bevételt hoz majd az európai városoknak Swift ottani turnéja, de az biztos, hogy az olyan rajongók, akik utazni is hajlandóak az énekesnő koncertjeiért, tartózkodásuk során gyakran jóval többet költenek, mint otthon.

AMI MÉG ÉRDEKELHET