Hétköznapi hősök, akik megmentik a bolygónkat

Faültetés, madármentés, szemétszedés – apróságnak tűnhetnek, de ezekkel tehetünk a földünk jövőjéért.

Fotó: Getty Images
Ha néha úgy érezzük, túl kicsik vagyunk ahhoz, hogy tegyünk valamit a környezetünkért, érdemes megismerkednünk olyan hétköznapi hősökkel, akik kicsiben kezdték, de példájukat rengetegen kezdték követni. Róluk szól ez az összeállítás.

Ha te is kezdesz tudatosabban élni, enni, fogyasztani, vásárolni és persze utazni, akkor már elindultál egy jó úton, de te egymagad bármilyen jó példát is mutatsz, több milliárd ember még mindig káros rutint követ, az ő a környezetszennyező és pazarló szokásaikat pedig nem könnyű jóvátenni. Szerencsére egyre több földlakó dönt úgy, hogy okosan, tervezve, a környezetet óvva éli a mindennapjait, amiben nagy szerepe van annak a néhány embernek, akik jó példát mutatnak és akik igyekeznek mások helyett is „takarítani". Greta Thunberg, Jane Goodall és David Attenborugh ennek a generációnak a példaképei, ismeretterjesztésük és lobbijuk tettekre ösztökélik a fiatalokat: jöjjön most négy ilyen elkötelezett zöld hős, akiknek már most is sokat köszönhetünk.

A faültetés úttörője: Felix Finkbeiner

Fotó: Getty images

A német fiatal már kilencéves korában eldöntötte, hogy egymillió fát fog ültetni hazájában. Elképesztő, hogy mindez három év alatt sikerült is neki. Legújabb akciója a Trillion Tree Campaign nevet kapta, és a cél meg sem állni a billió (ezer milliárd) fáig. Ha mi magunk is csatlakoznánk a kezdeményezéshez, és a nemzetközi program keretében ültetünk egy fát, regisztrálhatjuk a térképes rendszerben. Ha pedig erre nincs lehetőségünk, a www.trilliontreecampaign.org honlapon vagy a Plant-for-the-Planet applikációban járulhatunk hozzá adománnyal az akcióhoz. Hazánkban is gyűlnek a fák, de a kitűzött cél eléreséig még elkél a segítség. Az oldalon egyébként egy számláló mutatja, hogy eddig mennyi fát ültettek az 1 billóból: jelenleg nagyjából 13, 5 milliárdnál tart.

A Tisza hőse: Párdy Bence

Fotó: Instagram

Párdy Bence a Tisza-tó árterének tisztítását tűzte ki céljául, nem mindennapi eredményei pedig bizonyítják hatékony munkáját: már több mint ezer zsák, másképpen számolva 7 tonna összegyűjtött szemétnél tart. Bence Budapestről költözött le Tiszafüredre, miután részt vett a szintén szemétszedésre fókuszáló Tisza-tavi PET Kupán. Habár egyedül vágott neki a missziónak, időről időre besegítenek neki önkéntesek, illetve adományokkal is támogatták. Tevékenységét – amelyért 2020 februárjában elnyerte a Highlights of Hungary különdíjátközösségimédia-oldalán követhetjük.

A tengerpart megtisztítója: Afroz Shah

Fotó: Getty images

A mumbai ügyvéd, Afroz Shah hétvégi hobbija a tengerpart tisztítása. Az indiai férfi akkor vágott bele a szemétgyűjtésbe, amikor 2015-ben visszatért gyerekkora kedves strandjára, és a főként műanyag szeméttől alig látta a homokot. Kezdeményezéséhez tömegek csatlakoztak, Afroz pedig már az ENSZ elismerését is kiérdemelte. A szemétszedésen túl önkéntes társaival ma már a helyieket is felkeresik, és felhívják figyelmüket a szelektív szemétgyűjtés és a helyes szemétlerakás módjaira. Érdemes követni az Insta-profilját, mert rendszeresen tesz fel képeket arról, ahogy a helyi fiatalokkal és idősekkel gyűjtik a felfoghatatlan mennyiségű szemetet India partjain.

A halak és madarak megmentője: Marino Morikawa

Fotó: Instagram

Gyermekként ő maga is a perui El Cascajónál horgászott, a közeli állattartók és illegális szemétlerakó helyek miatt azonban a tó vízminősége leromlott az évek alatt. A fiatal tudós, Morikawa először a helyiek segítségével eltávolította a vízfelszínt belepő növényeket, majd nanotechnológiát és bioszűrőket alkalmazott, hogy visszahozza az egykori ökoszisztémát. Erőfeszítéseinek hála az immár tiszta tó ismét vonzó a költöző madarak számára, és a halak is szaporodnak benne.

Hogy miért fontos ennek a 4 zöld hősnek a munkája? Mutatjuk számokban!

Mert több mint 1 milliárd ember megélhetése az erdőkhöz, és közel 3 milliárdé a tengerekhez kapcsolódik.

A föld termékenységének romlása közel 3,2 milliárd embert érint.

A következő tíz év során 1 millió faj tűnhet el a föld felszínéről – ez a jelenleg ismert fajok negyede.

Növényi eredetű táplálékaink 75%-a függ a beporzástól.

A vadállomány az utóbbi 50 évben bő 60%-os hanyatlást mutatott.

2010 és 2015 között 32 millió hektár erdő tűnt el.

Az elmúlt 150 évben a korallzátonyok csaknem fele elpusztult.

Mára az óceánok 2/3-a érintett emberi tevékenység által.

Íme Afroz Shah tengerpart takarító akció közben! Nézd meg, milyen a part szemétszedés előtt és után:

youtu.be

The Incredible Transformation Of World's Most Polluted Beach


AMI MÉG ÉRDEKELHET